Цените на петрола в петък сутринта са стабилни след разнопосочната им динамика по време на вчерашната търговия.

Стойността на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта бе $67,25 за барел, което е с 2 цента над нивото при затварянето на сесията в четвъртък. В хода на вчерашната търговия цената на тези контракти се понижи с $0,32 (0,47%) - до $67,23 за барел.

Априлските фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с $0,01 - до $58,62 за барел. В края на сесията в четвъртък цената им се бе покачила с $0,35 (0,6%) - до $58,61 за барел.

Както Brent, така и WTI, завършват тази седмица с подем, поскъпвайки съответно с 2,3% и 4,6%.

Негативни за петролния пазар в четвъртък станаха сигналите, че след първоначалния напредък търговските преговори между САЩ и Китай са в застой, което предизвиква нови опасения за отслабване на глобалното търсене на суровината.

Подкрепа за цената на WTI даде отчета на енергийното министерство, според които запасите от петрол в САЩ са се намалили, а така също първото за година съкращаване на добива в страната.

В същото време ОПЕК призова участниците в споразумението за съкращаване на производството експорта да продължат срока на неговото действие до края на годината.