Цените на еталонния суров петрол се понижават във вторник сутринта в очакване на евентуално съобщение, че САЩ ще започнат да продават гориво от стратегическите си резерви, пише The ​​Wall Street Journal.

Според анализатори на Oanda това може да се случи още във вторник.

"Според мен продажбата от стратегическия резерв вероятно ще премахне един или два долара от пазара", казва Робърт Джаугер, анализатор в Mizuho Securities. Той обаче не изключва тази стъпка вече да е включена в петролните котировки.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки каза, че американската администрация, независимо дали използва стратегическите петролни запаси, ще настоява ОПЕК да увеличи производството . "Във всеки случай ще се стремим от ОПЕК да гарантират, че доставките на петрол отговарят на търсенето", каза тя пред репортери.

Генералният секретар на Международния енергиен форум (IEF) Джоузеф Макмонигъл каза в понеделник, че страните от ОПЕК+ ще се придържат към настоящите си планове за увеличаване на производството на петрол, но е възможно тези планове да се променят в случай на непредвидени фактори като освобождаване на стратегически резерви или нови карантини мерки срещу пандемията.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време на 23 ноември поевтиняха с $0,80 - до $78,90 за барел. В понеделник цената им се повиши с $0,81 (1%) и достигна $79,7 за барел при затваряне на търговията.

Котировките за януарските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същото време спадат с $0,95 - до $75,80 за барел. В резултат на предишната сесия цената им се повиши с 0,81 долара (1,1%), завършвайки деня на 76,75 долара за барел.