Цените на петрола от референтните сортове се повишават значително по време на търговията в понеделник на фона на подобрени прогнози за търсенето заради надеждите за спад на пандемията и очаквания за нови икономически стимул в САЩ.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9,15 ч. българско време се търгуват по 63,35 долара за барел, което е с 0,92 долара по-висока от цената в края на предходната сесия. В резултат на сделките на 12 февруари тези договори хоскъпнаха с 1,29 долара (2,1%) - до 62,43 долара за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 60,65 долара за барел, което е с 1,18 долара по-високо от нивото в края на предишната търговия. В петък тези фючърси поскъпнаха с $1,23 (2,1%) - до максимум от 9 януари 2020 г. - $59,47 за барел.

Според резултатите от изминалата седмица Brent поскъпна с 5,2%, а WTI - с 4,6%, сочат данните на Dow Jones Market.

"Все повече страни и региони облекчават карантинните мерки, тъй като ваксинациите помагат да се ограничи разпространението на коронавируса", ​​каза стратегът на DailyFX Маргарет Йънг, цитирана от S&P Global Platts.

Според нея "контролираната ситуация с пандемията, както и пакетът от бюджетни стимули, предложен от демократите в САЩ, увеличи надеждата за растежа на фондовите пазари, петрола и индустриалните метали. "

Постигнат е значителен напредък в процеса на приемане на пакета мерки за подкрепа от 1,9 трилиона долара, което дава на участниците на пазара надежда за плавно и бързо възстановяване на американската икономика.

Фундаменталните фактори на предлагането също подкрепят пазара. Страните от ОПЕК + поддържат договореното ниво на съкращения на добива този месец. Освен това Саудитска Арабия доброволно намалява производството с още 1 милион барела на ден през февруари и март.

Междувременно данните на американската компания за услуги в петролния сектор Baker Hughes, публикувани миналия петък, показват увеличение на броя на действащите петролни платформи в САЩ през миналата седмица със 7 единици - до 306 платформи. Броят на активните съоръжения се е увеличил за дванадесет последователни седмици, но все още е по-нисък от година по-рано, когато е бил 678 единици.