Цените на петрола в понеделник продължават да се понижават заради опасенията за по нататъшното отслабване на растежа на световната икономика, както в развитите, така и в развиващите се страни.

Днес сутринта майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с 40 цента - до $66,35 за барел.

Стойността на американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спада с 45 цента - до $58,59 за барел.

В края на търговията в петък цената на Brent се бе намалила с $0,83 (1,2%), до $67,03 за барел, а на WTI - с $0,94 (1,6%) - до $59,04 за барел. За цялата минала седмица котировките за Brent спаднаха с 0,2%, а за WTI се вдигнаха с 0,4%.

Петролният пазар до юни ще бъде близък до равновесие между предлагането и търсенето, но едва ли ще стигне напълно до това. Към средата на годината цената на Brent може даже да спадне до около $60 за барел заради опасенията свързани със забавяне на глобалната икономика, коментират анализатори, цитирани от Dow Jones..

В петък Baker Hughes - голяма компания за услуги в петролния отрасъл, съобщи, че броят на действащите сондажи в САЩ през миналата седмица се е съкратил с 9 - до 824. А това предвещава намаляване на активността в сектора.