Цените на базовите марки суров петрол губят около 1% по време на търговията в понеделник след покачване в предходната сесия в петък.

Натискът върху котировките упражняват опасенията относно разпространението на коронавирус на фона на съобщенията за увеличаване на броя на заразените в Китай и няколко региона на Североизточна Азия.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9:15 часа българско време се търгуват по 74,52 долара за барел, което е с 0,89 долара (1,18%) под цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поскъпнаха с 0,31 долара (0,4%) - до 75,41 долара за барел.

Цената на фючърсите за американския еталон WTI за септември при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадна към същия момент до 73,17 долара за барел, което е с 0,78 долара (1,041%) под крайната стойност на предишната сесия. В петък стойността на тези договори се увеличи с 0,33 долара (0,5%) - до 73,95 долара за барел.

През изминалата неделя броят на новите случаи на заразяване с COVID-19 в Китай, въпреки мерките на властите, се е увеличил с 55 , съобщи Държавният комитет по здравеопазване на Китайската народна република в понеделник. Според него в събота са идентифицирани 53 такива случая.

Общо за неделя броят на заразените в Китай се е увеличил с 98 души, 43 от тях са от чужбина.

Инфектирани в страната са регистрирани в провинциите Дзянсу, Хунан, Хубей, Шандун, Хенан, Хайнан, Юнан и Пекин. Експертите приписват увеличаването на броя на случаите на разпространението на делта щама.

Властите в Нанкин, с население над 9,3 милиона, са изолирали стотици хиляди хора. Както Channel News Asia съобщи в неделя, властите в КНР, опитвайки се да се справят с новата епидемия от COVID-19, източник на която бяха работници на летището в Нанкин , проверяват милиони хора за евентуално инфектиране с коронавирус .

"През уикенда имаше още разочароващи новини за разпространението на делта щама", каза Вандана Хари, главен изпълнителен директор на Vanda Insights, цитирана от S&P Global Platts.

"Особено тревожно за петролните пазари е увеличаването на броя на инфекциите в Китай. Това е вторият по големина потребител на петрол в света и досега в продължение на няколко месеца страната успява да държи ситуацията с COVID-19 под контрол, ", каза експертът.

Ограничителни мерки са обявени още и в Австралия, Тайланд и Филипините.