Цените на петрола спадат умерено в сряда сутринта, след като се понижиха предишния ден. Петролният пазар е под натиск след публикуването на данните за инфлацията в САЩ за август, което доведе до покачване на долара и затрудни много търговци, използващи други валути за закупуване на петрол.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време се търгуват по 92,81 долара за барел, което е с 0,36 долара по-малко от цената при затваряне на предходната сесия. Във вторник тези контракти поевтиняха с $0,83 (0,9%) до $93,17 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 86,83 долара за барел, което е с 0,37 долара по-евтино от крайната стойност на вчерашната сесия. До затварянето на пазара предния ден цената на тези контракти намаля с $0,47 (0,5%) до $87,31 за барел.

Потребителските цени (CPI индекс) в САЩ през август са се повишили с 8,3% на годишна база, показват данни на Министерството на труда на страната. Инфлацията, въпреки че се забави в сравнение с 8,5% през юли, беше по-висока от 8,1%, очаквани от анализатори, анкетирани от Bloomberg. Тези данни засилиха очакванията на пазара относно по-нататъшни повишения на лихвените проценти от Федералния резерв на заседанието през септември.

"Има много други фактори, които влияят върху пазара на петрол, включително ковид блокирането в Китай, продължаващият конфликт в Украйна, нарастващата криза в Европа и много скъпият долар. Въпреки това до следващата седмица срещата на Фед и очакванията за затягане на паричната политика най-вероятно ще останат доминиращ в енергийните и други финансови пазари", каза Тайлър Ричи, редактор на Sevens Report Research.

Анализатори от Morgan Stanley понижиха краткосрочните прогнози за цената на петрола, позовавайки се на опасения от страна на търсенето. Сега те очакват Brent за четвъртото тримесечие да бъде средно $95 долара за барел вместо $100/ за барел. Прогнозата за WTI е намалена до $91 от $97,50 за барел. Въпреки това банкови експерти прогнозират, че петролният пазар ще се засили отново от второто тримесечие на 2023 година.