Цените на петрола в сряда се понижават в очакване началото на търговските преговори между САЩ и Китай, чийто резултати могат да изменят перспективите на световното търсене на суровината.

Декемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта се търгуват на лондонската борса ICE Futures по $58,18 за барел, което е с 6 цента под нивото от края на сесията вчера. В понеделник цената на тези контракти спадна с $0,11 (0,19%), до $58,24 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с $0,25 - до $52,38 за барел. В понеделник тези контракти поевтиняха с $0,12, до $52,63 за барел.

Върху настроението на инвеститорите повлия решението на Търговския департамент на САЩ да включи 28 китайски компании в списъка на фирмите, с които на американските компании е забранено да търгуват без специален лиценз. Вчера Bloomberg съобщи, позовавайки се на свои източници, че администрацията на президента Тръмп активно обсъжда ограничаване движението на капитали към в Китай и по-специално инвестициите на държавните пенсионни фондове в китайски акции.

Нарастващото напрежение в отношенията САЩ-Китай през последните часове провокира бягство на инвеститорите от по-рисковите активи, отбелязва MarketWatch. Петролът също поевтинява, заедно с падането на пазара на акции и цената на други активи, които са чувствителни към перспективите пред глобалния икономически растеж.

Данните на Американския институт за петрола (API), излезли във вторник, показват увеличение на запасите от суровината през миналата седмица с 4,13 млн. барела.

По-късно днес трейдърите очакват официалните данни на енергийното министерство на САЩ. По оценка на експерти, анкетирани от S&P Global Platts, стоковите запаси от петрол през миналата седмица са се увеличили с 2,4 млн. барела, а тези от бензин са спаднали с 1,2 млн. барела.