В момента у нас няма дефицит от нищо, но е ясно, че цените на енергийните ресурси няма да се стабилизират и сме свидетели на постоянна тенденция в посока нагоре. Това коментира пред БНР Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той посочи, че на годишна база най-сериозно е поскъпването при млечните продукти - средно с около 25%, при свинското месо и ориза нивата кореспондират с тези от същия период на миналата година. Поскъпването при картофите се колебае между 10 и 12%. При цената на зелето се наблюдава скок с над 50% спрямо миналата година, заради лошата реколта.

При плодовете има увеличение на цените с около 15%. Много голямо е поскъпването при пресните домати и краставици, поради твърде скъпото оранжерийно производство, най-вече заради цените на енергоносителите. При захарта нарастването на цената е с 20%.

Владимир Иванов прогнозира, че на годишна база инфлацията у нас може да достигне двуцифрено число, но за "шокови стойности говорим, когато има двуцифрени числа в рамките на месец".

"Зависи от това как ще приключи въпросното мероприятие в Украйна и как ще се движи пазарът на енергийни ресурси", подчерта Иванов и допълни, че пазарът не е стабилен.

По думите му, ако нестабилността и нарастването на цените продължи достатъчно дълго, ще се стигне до сериозна декапитализация на европейските икономики, а по-малките икономики като нашата ще понесат и по-големи вреди. "Със сигурност тенденцията е към повишаване на цените, въпросът е колко рязко ще бъде."

По отношение на цените у нас и в света на зърнените култури, Владимир Иванов посочи, че ще има възходяща тенденция, най-вече при пшеницата и слънчогледа. Цената на слънчогледа се е върнала на най-високите си нива заради лошата реколта през 2020 г., поясни той.

По думите на Иванов, много е важно каква ще бъде реколтата в Южното полукълбо. Той напомни, че имаме добре развит зърнен сектор, който надвишава като обеми вътрешното потребление.

По отношение на храните в момента няма логистични проблеми, увери председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Ще бъдат ли засегнати световните пазари на пшеница от санкциите срещу Русия?

Ще бъдат ли засегнати световните пазари на пшеница от санкциите срещу Русия?

Много вероятно е цените на пшеницата да се повишат на световните пазари