Цените на храните в световен мащаб се покачват за втори пореден месец през септември и достигнат 10-годишен връх. Една от причините е поскъпването на зърнените храни и растителни масла. Това съобщи Организация по прехрана и земеделие на ООН, цитирана от Reuters.

Организацията прогнозира и рекордно световно производство на зърнени култури през 2021 г., но заяви, че вероятно ще бъде изпреварено от потреблението.

Кафе, захар, портокали: производството на кои храни ще спадне заради екстремния климат

Кафе, захар, портокали: производството на кои храни ще спадне заради екстремния климат

Сериозните проблеми в Бразилия, дават представа за това какво ни чака в бъдеще

Индексът на цените на храните на организацията, който проследява международните цени на най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна 130 пункта миналия месец, което е най-високата стойност от септември 2011 г.

За последната година рязко се повишиха цените на селскостопанските стоки, отчасти заради слабата реколтата и търсенето от страната на Китай.

С 2% се повиши индексът на цените на зърнените култури на организацията през септември, спрямо предходния месец. Причината е увеличението от 4% при цените на пшеницата.

Цената на растителното масло в глобален мащаб се е повишила с 1,7% на месечна база, а годишният ръст е от около 60%.Цените на захарта са се повишили с 0,5% през септември.