Цените на хранителните продукти нарастват по време на пандемията от коронавируса, удряйки продоволствената сигурност. Миналата седмица Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) на ООН отчете, че цените на хранителните продукти в световен мащаб са се повишили за трети пореден месец през август, достигайки най-високите си нива от февруари, предава CNBC.

Индексът на цените на храните на ФАО проследява международните цени на най-често търгуваните хранителни стоки.

Поскъпването на хранителните продукти се дължи на по-голямото търсене и по-слабия долар, заяви ФАО. Тъй като стоките, включително суровините за храна, обикновено се деноминират в зелена валута, по-слабият долар подкрепя цените.

Паническото пазаруване и намалените доставки може скоро да доведат до недостиг на храна

Паническото пазаруване и намалените доставки може скоро да доведат до недостиг на храна

Застрашени са най-вече уязвимите икономики

Според китайското статистическо бюро цените на хранителните продукти в страната са се повишили с 11,2% в сравнение с предходната година през август на фона на високите цени на свинското месо поради избухването на африканската чума по свинете. През август цените на свинското месо нараснаха с 52,6% на годишна основа.

Горещото и дъждовно време в страната удари и по цените на зеленчуците, които се повишиха с 6,4% от юли. Цените на яйцата са се повишили с 11,3% за същия период поради сезонното търсене, изпреварващо ниските запаси.

Макар да няма остър недостиг на храна, фермите са били разтърсени, след прекъсналите вериги за доставка и ограничаване на движението.

Въпреки че цените на храните е глобален мащаб обикновено са стабилни, много страни изпитват различни нива на инфлация при храните, поради мерките, предприети за ограничаване на разпространението на коронавирус.

Броят на американците, които не могат да си позволят достатъчно храна за децата си, расте

Броят на американците, които не могат да си позволят достатъчно храна за децата си, расте

Докато икономистите бленуват V-образно възстановяване, хората в страната очакват понижаване на доходите и невъзможност за плащане на наеми

Проучване на агробизнеса Olam установи, че повече от половината от 2400 дребни фермери, отглеждащи какао, кафе, сусам, памук и други култури в Африка и Индонезия изпитват недостиг на основни храни поради ограничения на движението, повишаване на цените на храните и недостатъчни запаси у дома.

От анкетираните фермери 70% от тях заявили, че хранителните им нужди са засегнати, тъй като през предходните четири месеца са имали по-малко доходи от обикновено.

Световната банка предупреди за прекъсване на доставките, ако фермерите продължават да имат ограничен достъп до храна.

"Производителите на храни също са изправени пред големи загуби от нетрайни храни, тъй като купувачите са ограничени и моделите на потребление се променят. Въпреки че несигурността, по отношение на храните, като цяло не се дължи на недостига на храна, прекъсванията в предлагането на селскостопански суровини като торове, семена или недостиг на работна ръка могат да намалят реколтата през следващия сезон ", заяви Световната банка.

"Ако фермерите изпитват глад, те също могат да превърнат в приоритет закупуването на храна, отколкото на засаждането на семена , което повишава заплахата от недостиг на храна на по-късни етапи", добави институцията.