Цените на петрола в понеделник сутринта незначително се понижават. Участниците на пазара се опасяват от ожесточаване на търговския конфликт между САЩ и Китай.

Като съобщи в петък водещата компания за услуги в сектора Baker Hughes, броят на действащите сондажни съоръжения в САЩ през миналата седмица са се увеличили с 7 единици - до 867.

Сред основните фактори движещи динамиката на петролните котировки В остават очакванията за съкращаване на доставките от Иран и Венецуела и от друга страна увеличаването на добива в Саудитска Арабия, Русия и САЩ. Както и рисковете за спадане на търсеното на суровината в глобален мащаб, особено в развиващите се държави.

Цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се понижава с 8 цента - до $78,01 за барел.

Октомврийски котировки за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спадат с а 5 цента - до $68,94 за барел.

В петък петролните цени завършиха седмицата разнопосочно. Котировките за Brent се понижиха с $0,09 , до $78,09 за барел, а за WTI се покачиха с $0,40, до $68,99 за барел. Като цяло за седмицата цената на WTI се увеличи с 1,8%, а на Brent - 1,6%, като в хода на търговете тя обнови максимума си от май насам.