Котировките за еталонните световни марки петрол в четвъртък се възстановяват след солидното им спадане в сряда. Пазарът очаква резултатите от заседанието на мониторинговия комитет на ОПЕК+ , което се провежда днес в Абу Даби.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса поскъпват с $0,46 (на 0,76%), до $61,27 за барел. В сряда тези контракти поевтиняха с $1,57 (на 2,5%), до $60,81 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса се качва с $0,5, до $56,25 за барел. В хода на вчерашната търговия тя спадна с $1,65 (на 2,87%), закривайки сесията на ниво $55,75 за барел.

Натиск върху пазара в сряда оказа информацията че президентът Тръмп смята за възможно да обсъди смекчаване на санкциите срещу Иран. Това увеличава вероятността за връщането на иранския петрол на световния пазара и ръст на предлагането на фона на забавянето на глобалната икономика.

Световното потребление на суровината през 2019 г. ще се покачи с 1,02 млн. барела на денонощие в сравнение с 2018 г. - до 99,84 млн. барела на денонощие, съобщи вчера ОПЕК в месечния си отчет. Това означава, че оценката за ръста на потреблението е понижена с 80 хиляди барела на денонощие.

Прогнозата за ръста на търсенето през 2020 г. също така бе понижена с 60 хил. барела на денонощие. Очаква се световното потребление следващата година да се увеличи с 1,08 млн. барела и да достигне 100,92 млн. барела на денонощие.

В подкрепа на петролните цени действат данните за съкращаването на стоковите запаси от суровината в САЩ. Според официалната информация на енергийното министерство през миналата седмица те са спаднали с 6,91 млн. барела. Очакванията на анкетираните от S&P Global Platts експерти бяха за съкращаване на запасите с 3,6 млн. барела, отбелязва MarketWatch.