Цените на петрола се покачват в сряда сутринта преди публикуването на резултатите от заседанието на Федералния резрев на САЩ, както и резултатите от срещата на представители на държавите от пакта ОПЕК +.

Очаква се Фед да повиши основния лихвен процент в сряда с 25 базисни пункта, което ще означава допълнително забавяне на темпа на неговото покачване.

Министрите от Комитета за наблюдение на ОПЕК+ (JMMC) ще се срещнат на 1 февруари, за да обсъдят ситуацията на петролния пазар. Повечето експерти не очакват промени и нови мерки след тази среща, отбелязва Bloomberg.

Цената на априлските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско е 85,68 долара за барел, което е с 0,23 долара по-висока от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поскъпнаха с $0,96 (1,1%) до $85,46 за барел.

В същото време цената на мартенските фючърсите за американския WTI пре електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се повиши с $0,08, до $78,95 за барел. До края на вчерашната сесия стойността на тези контракти се повиши с $0,97 (1,3%) до $78,87 за барел.

През изтеклия януари цената на Brent, както и на WTI падна с около 1,7%. Спадът в котировките се регистрира за трети пореден месец, въпреки повишения оптимизъм на инвеститорите относно перспективите за търсене в Китай след премахването на карантинните ограничения в страната.

"Пазарът на петрол изглежда е на стабилна основа", каза Йеп Джун Ронг, анализатор в IG Asia Pte в Сингапур. Въпреки това, каза той, "всякакви ястребови сигнали на Фед в сряда" могат отново да натиснат цените на петрола надолу.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани във вторник вечерта, показват увеличение на стоковите петролни запаси в САЩ за седмицата, приключила на 27 януари, с 6,33 милиона барела.

Официалният доклад за енергийните запаси в САЩ ще бъде публикуван в по-късно в сряда.