Страната, която отчете най-голямото увеличение на разходите за храни в Европейския съюз Унгария, се превръща в огнището на инфлацията сред 27-те държави-членки на блока.

Цените в страната се е увеличили с един процентен пункт през октомври до 21,1%, показват данни, цитирани от Bloomberg. Унгария се приближава до трите балтийски държави с най-бърза инфлация в ЕС.

Ръстът на цените на храните, на фона на растящите разходи за комунални услуги, още повече покачва инфлацията там. Цените на енергията за домакинствата се повишиха с 64%, а разходите за храна се повишиха с 40%, което е повече от двойно повече от средното за ЕС.

Инфлацията в Унгария вероятно ще достигне връх с годишен темп от 25% до края на годината, според министърът на икономическото развитие Мартон Наги.

Увеличението принуди правителството на премиера Виктор Орбан да разшири ценовите ограничения, които вече се прилагат за пет основни хранителни продукти, включително олио за готвене. Към ограниченията ще се включат продукти, чиито цени са се повишили с минимум 40% годишно и които могат да се произвеждат на местно ниво, според Наги.

Правителството се бори с повишенията на цените, които отчасти се покачват заради собствения му пакет от предизборни стимули. Освен това цените бяха повлияни от тежката суша, която ограничи реколтата в Унгария, и извънредни данъци, наложени на търговците на дребно.

Високият ръст на заплатите също го подхранва ръстът на цените. През следващата година Унгария ще е изправена пред комбинация от рецесия и инфлация, смята а Рафаела Тенкони, икономист в Wood & Co.

Това може да принуди централната банка да запази основния краткосрочен лихвен процент до средата на следващата година (на най-високите за ЕС нива от 18%).

Инфлацията удари по хотелиери и ресторантьорския бизнес. Някои ресторанти вече се отказаха да останат отворени, поради увеличените разходи за храна и режийни разходи.