Глобалната енергийна криза увеличи интереса към алтернативни енергийни източници, включително ядрените централи. Факт е че ядрената инфраструктура е стара и технологията е навлязла в режим на затишие и постепенно премахване в много страни. Продължаващата съпротива срещу нови ядрени проекти обаче усложнява бързия обрат за много ядрени програми.

Повечето програми за ядрена енергия са стартирани през 70-те години на миналия век. Въпреки че някои ядрени програми са приключили (и много други са планирани за поетапно спиране), броят на ядрените програми в света не се променя в продължение на много десетилетия. Това е така, заради факта че тъй някои държави все още възприемат технологията - Обединените арабски емирства и Беларус през 2020 г.

В края на октомври Полша обяви, че ще започне да използва ядрена енергия през 2033 г. В същото време шест други ядрени програми, сред които тези в Белгия, Германия, Швейцария и Испания, ще бъдат затворени, въпреки че това може да подлежи на промяна.

Италия също може отново да използва технологията, въпреки че я изостави и дори я забрани след катастрофата в Чернобил през 1986 г. Обрати са възможни и в Швеция и Нидерландия скоро.

Снимка 598774

За изненада или не Германия наскоро удължи възможността да използва останалите си три реактора до април 2023 г., след оживен обществен дебат. Първоначално страната планираше да спре всички реактори до края на тази година.

В Япония, която намали значително броя на работещите реактори след аварията във Фукушима през 2011 г., някои реактори наближават 60-годишна възраст. Това беше условна граница на продължителността на живота, която страната сега може да премахне поради настоящите обстоятелства.

В Белгия, където средната възраст на реактор е 40 години, правителството удължи края на живота на други три от 2023 г. до 2025 г. след нахлуването в Украйна и може би дори да работят някои до 2035 г.

ЕС спори за ядрената енергия, а Полша ще строи първата си АЕЦ

ЕС спори за ядрената енергия, а Полша ще строи първата си АЕЦ

Страната избра американската Westinghouse за изпълнител

През 2021 г. ядрената технология е произвела по-малко от 10 процента от електричеството, произведено в света - това е спад от 17,4 % през 1995 и 1996 г. Ако погледнем всички световни енергийни нужди, то ядрената енергия е допринесла само с 4,3%.

Докато Европа прави преход към зелена енергия, въпросът какво да се прави с ядрената енергия отново е в центъра на дискусиите.

Според данните на Международната агенция за атомна енергия за използването на ядрена енергия в Европейския съюз, в момента Франция е водеща в блока, като около 69% от производството на електроенергия в страната е именно от този източник. Ядрената енергия представлява повече от половината от електроенергийния микс миналата година в Украйна (55%), Словакия (52,3%) и Белгия (50,8%).

Снимка 598775

Ядреният дял на Германия е най-нисък в списъка, като миналата година достигна малко под 12% от общото производство на електроенергия. Делът му постепенно намалява, откакто страната реши да закрие своите реактори през 2000 г.