Борсово търгуваният строителен фонд SPDR Homebuilder затвори онзиден при цена за акция от 45,65 долара, което е по-високо от стойността му през февруари 2006 г., когато ценните книги на институцията се търгуваха срещу 44,7 долара за акция, пише в Дъг Френч в нова статия. Според конвенционалната логика, това означава, че:

"Заедно със силния трудов пазар, ниските цени на ипотеките подпомогнаха увеличаването на търсенето на жилища", коментира икономистът от Zillow Матю Спийкмън пред CNBC. "Изключително малкото обяви за продажба, особено в ниските ценови сегменти, остават тревожни и могат да спомогнат за рязкото поскъпване на цените на жилищата."

Е, значи всичко е наред на имотния пазар. Цените на жилищата нараснаха и дори надвишиха стойността си от 2006 г. "Цените във Финикс нараснаха с 0,5% през октомври 2019 г. спрямо септември и с 5,8% на годишна основа", пише wolfestreet.com. "За осемте години от септември 2011 г. те почти се удвоиха."

Сходна е картината и другаде, например в Лас Вегас, където те са със 118% по-високи, отколкото през март 2012 г. В Сан Диего също растат с 3% на годишна база през последния октомври.

Същевременно според автора Кийт Джъроу 25 млн. ипотеки са предоговорени през последната година, а милиони собственици на жилища не са плащали години наред. "Видях доклади, според които някои собственици не са обслужвали заемите си пет, шест, седем или осем години и не са понесли никакви последици", пише тя. "Да не би те да са се изнесли? Не, много от тях живеят в тези имоти и мога да си ги представя как просто се смеят на ситуацията."

По думите ѝ милиони души са рефинансирали заемите си в кеш и въпреки покачването на цените на жилищата те все пак нямат средства. "2006 г. беше просто луда", пише Джъроу. "Бяха изтеглени 320 млрд. долара в брой само през тази година и този дълг помогна на икономиката да продължи да расте, макар че вече се виждаха приближаващите проблеми."

Много ипотеки не са предоговаряни просто веднъж, а по два и три пъти. Повече от десетилетие след взривяването на последния балон много от длъжниците все още обслужват високорисковите си заеми, вместо да ги изплатят предварително. Това означава, че на пазара има много сенчести инвентории, които просто чакат следващия срив.

Колкото за това, че "ако изтеглите 25 млн. ипотеки и не им позволите да бъдат изплатени предсрочно, това със сигурност ще окаже въздействие върху пазара и всъщност то започна да обръща цените през 2012 г. На някои пазари феноменът се усети година по-късно и много хора си помислиха, че най-лошото е преминало.

Днес фондовите пазари са изгубили връзка с печалбите и действителността, включително и що се отанся до акциите на Homebuilder. Фактът, че повече от десетилетие по-късно на пазара продължават да се наблюдават изкривяванията, настъпили при последния балон, означава, че когато дойде пазарен срив 2.0 ситуацията ще е много, много по-тежка