Великобритания и Южна Корея ще подпишат споразумение за свободна търговия след Brexit в края на месец октомври, пише Reuters.

Според данни, изнесени от правителството на Острова, страната ще се стреми да покрие споразуменията на ЕС за търговия с трети страни, преди да напусне съюза окончателно. Много от тези споразумения обаче бяха в застой, поради несигурността дали Великобритания ще напусне ЕС и кога ще стане това, след като в началото на годината "разводът" беше отложен.

Премиерът Борис Джонсън, който замести Тереза Мей миналия месец, се ангажира да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, без значение дали е стигнал до сделка с ЕС.

По данни на кабинета досега са подписани споразумения за приемственост, обхващащи търговия на стойност 89 милиарда паунда, спрямо 39 милиарда паунда през месец март, докато беше първата дата за излизане на Великобритания от ЕС.

Британското правителство заяви, че споразумението между Великобритания и Южна Корея припокрива във възможно най-голяма степен търговското споразумение между ЕС и азиатската страна.

Миналата година търговията между Великобритания и Корея е била на стойност 14,6 милиарда паунда.

Иначе ЕС е най-големият търговски партньор на Великобритания - през 2018 година от Острова към Стария континент са изнесени стоки на стойност 289 милиарда паунда, а вносът от ЕС е бил на стойност 345 милиарда паунда.

Южнокорейският министър на търговията Йо Маюн-Хи, който ще подпише споразумението в Лондон, определи сделката като полезна. По думите му по този начин ще се преодолее голяма част от несигурността, спохождаща излизането на Великобритания от ЕС.