Германският концерн Volkswagen пое контрола над шведската автомобилна компания Scania, придобивайки акциите на Investor AB за сумата от $2.86 млрд. По този начин Volkswagen си открива пътя към сливане с MAN, което ще образува гигантска компания, лидер на европейския пазар.

С новозакупените си акции, германският автомобилен производител вече притежава 68.6% от цялата шведска компания, след като до вчера имаше едва 38%. Този процент дава право на решаващ глас в общото събрание, цел към която от Volkswagen отдавна се стремят.

Ако тристранното сливане между Volkswagen, Scania и MAN се осъществи, нововъзникналото съдружие ще представлява основен играч на пазара на автомобили и камиони. Другите две европейски компании Daimler и Volvo ще останат по-назад в списъка.

Акциите на шведската компания отскочиха с 15% до 172.5 крони на борсата в Стокхолм днес. Пазарната капитализация на MAN е с 4% по-голяма, като една акция се разменя за 90.69 евро, а Volkswagen понижи котировките си с 0.4% до 149.37 евро.

Припомняме, че през септември 2006 г. MAN направи неуспешно предложение за покупка на Scania ($15.7 млрд.). Тогава Volkswagen беше най-големият акционер в шведската компания, който закупи 29.9% от акциите на MAN и започна дълъг процес по договаряне на сливане.