Цените не природния газ в Европа стигнаха до най-ниското си ниво за последното десетилетие през тази седмица в следствие на борбата между САЩ и Русия за завладяване на повече и по-голяма част от пазарите на горивото.

Очаква се дори цените да паднат още, след като борсовият индекс за тях в Холандия не може да се възстанови след спада под 10 евро или 11 долара за мегаватчас по-рано това лято, пише RT.

Холандската цена на газта за миналия месец e била най-ниска от 2010 година насам, откакто тя се приема за ключов показател за пазара на природен газ в Западна Европа. Това се дължи на свъхпредлагане на горивото според данни на изследователската агенция Rystad Energy.

"През септември местата са съхранение на газ в Северна Европа ще бъдат пълни, което ще увеличи риска от понижаване на цената. Под определена стойност обаче производителите ще са принудени да добиват по-малко газ, но междуврменно големите играчи като Русия опитват да увеличат пазарния си дял", обяснява Нейк ван Коутрън експерт по търговските въпроси в холандската енергийна компания PZEM.

Запасите в Северозападна Европа, Италия и Австралия в края на август стигнаха до 62,3 милиарда кубични метра, което 94% от общия капацитет. Въпреки спадът на цените на природния газ, Русия и САЩ са продължили да увеличават своя износ през първите 5 месеца на годината. Русия е успяла да задоволи 38% от търсенето на газ през миналата година.

Данни на Американската администрация за енергийна информация сочат, че количеството на изнесения втечнен газ за Европа през 2018 година е било 13 пъти повече спрямо доставките през 2016 година. Този ръст е настъпил, въпреки ограниченията на САЩ да изнася газ, използвайки транспорт по вода. Това, в допълнение към ниските европейски цени, е принудило Вашингтон да изнася природен газ на загуба.

"Като два от най-големите производители на газ в света Русия и САЩ се съревновават в битка, която може да доведе до дъно цените на горивото не само на доходоносния азиатски пазар, но и на този в Европа. И двете страни изпратиха огромно количество газ за Европа, въпреки ниските цени там", казва Карлос Торес-Диас, ръководител на отделя за изследвания в Rystad Energy.

Руският енергиен гигант Gazprom през миналата седмица е заявил, че неговите доставки на газ до стария континент ще се понижат до 192 милиарда кубични метра през тази гадина, което е с 4,5% по-малко от рекордните доставки през 2018 година. Очаква се и неговата средна цена за газта да падне с 13% спрямо миналата година. Gazprom обаче не планира да преустанови износа само заради ниските европейски цени на горивото.

"Когато имаме възможност, ние правим допълнителни продажби", заявява Михаил Малгин, заместник шев на отдела за износ в компанията.