Сега не е времето да обмисляме пълно отваряне на германската икономика, а моментът, в който трябва да бъдем стриктни и да задържим броя на заразените с коронавирус нисък. Това коментира финансовият министър на Германия Олаф Шулц.

Междувременно той даде сигнал, че скоро в страната ще бъдат въведени по-високи данъци за населението с по-високи доходи в страната.

Германия е изправена пред доста трудности и критики заради големите разлики в управлението на кризата в отделните части на страната на фона на увеличаващите се случаи на коронавирус.

Канцлерът Ангела Меркел призова за по-строги и обединени действия в цяла Германия, но регионалните лидери се противопоставиха на това.

Преди време Олаф Шулц коментира, че икономика номер 1 в Европа трябва да направи всичко необходимо, за да излезе от корона кризата.

Така в момента се очаква Берлин да поеме дълг от над 240 милиарда евро през тази година, за да подкрепи икономическата активност. Традиционно консервативната в харчовете си Германия беше принудена да промени политиката си в тази посока заради пандемията.

"Ще продължим да правим всичко необходимо. Това е скъпо, но да не правим нищо би довело до по-големи разходи", заяви Шулц през миналия месец.

Поемането на още дълг обаче означава и по-високи данъци в бъдеще. "Има нужда да намалим данъчната тежест за хората с ниски и средни доходи. Но очевидно богатите, които имат високи доходи, както и корпорациите не могат да очакват същото", посочва министърът.