Американците, напускащи доброволно работните си места през юли, са се увеличил до петмесечен връх, което показва, че все повече от тях стават оптимисти относно перспективите си да намерят нова работа, пише Bloomberg.

Напусналите работа се покачиха с 344 000 до близо 3 милиона души през месеца, показват данните на Министерството на труда. Броят на напусналите работните си места като дял от общия брой на заетите се е увеличил до 2,1%, като се приближава до 2,3% - числото на този показател преди коронавирусът да спре икономиката.

Проучването на правителството за разкритите работни места и оборот на труда също показва по-големи от предвидените 6,6 милиона свободни работни места при работодатели, в сравнение с 400 000 от преди пандемията. Съкращенията също намаляха през юли спрямо месец по-рано.

Броят на безработните в най-голямата икономика отново надхвърли 1 млн. за седмица

Броят на безработните в най-голямата икономика отново надхвърли 1 млн. за седмица

Повече от очакваното

Всичко това, взето заедно, "показва, че процентът на напусналите вероятно е реалистичен", каза Стивън Ричиуто, главен икономист в Mizuho Securities USA LLC. "Мога ли да кажа, числото определено е това, което трябва да бъде? Не, но ме кара да мисля, че пазарът на труда е оздравял", заключи той.

Някои обаче са по-скептични предвид разрушителния характер на пандемията върху икономиката и все още съществените последици в отрасли като търговия на дребно, отдих и пътувания.Освен това друго фактори за напускане на работа са, че някои хора може го направят поради нуждите от грижи за децата или да минимизират опасността да бъдат изложени на вируса по време на работа.

Въпреки негативните ефекти, в САЩ ще продължат да плащат на хората, за да стоят безработни

Въпреки негативните ефекти, в САЩ ще продължат да плащат на хората, за да стоят безработни

Допълнителната помощ възлиза на 400 долара седмично вместо на 600 долара

В търговията на дребно, в секторите на хотелиерство иресторантьорство има значителен ръст на напусналите, показва докладът на JOLTS. Броят на напусналите се покачва също и при професионалните бизнес услуги, където имаше и повече свободни позиции през месеца.

Питър Моричи, икономист и почетен професор от University of Maryland заяви, че американците се учат да живеят с вируса, така че увеличаването на процента на отпадане трябва да се разглежда като знак за напредък на пазара на труда. "Имахме тези проблеми през цялото време и ако нещо друго, тези проблеми стават по-малко тежки", каза Моричи. "Те все още не са значителни, но стават по-малко".