Франция е успяла да намали дефицита в бюджета си и вече отговаря на правилата на Европейския съюз. Това се случва за първи път от десетилетие, а новината със сигурност помага на президента Еманюел Макрон, коментира Reuters.

През 2017 година дефицитът се е свил до 2,6 процента от брутния вътрешен продукт - под правителствената прогноза за 2,9 процента, и е най-ниското ниво от 2007 година насам.

Макрон си постави цел да започне да уважава бюджетните правила на съюза след години забавяне от неговите предшественици. По-големият му стремеж е да възвърне имиджа на Франция, на която днес гледат като постоянен нарушител.

Подобрението трябва да помогне на Макрон в усилията му да убеди Германия за помощ и подкрепа в реформирането на еврозоната. "Това ни помага да си възвърнем доверието в Европа", казва Бруно ле Мер, министър на финансите.

През 2017 година данъчната тежест във Франция се е повишила до рекордните 45,4% от брутния вътрешен продукт от 44,6% година по-рано. Разходната част е набъбнала с 2,5%, докато приходната с цели четири.

Франция, втората най-голяма икономика в Европейския съюз, е едва от едва двете страни в блока заедно с Испания, които все още са в процедура заради прекомерен дефицит. Прогнозите на Европейската комисия предричат, че Мадрид се е справил по-зле през миналата година.

Дългът на Франция достига 97 процента от брутния ѝ вътрешен продукт. През 2018 година Париж ще се опита да достигне дефицит от 2,8 процента.