Вулканът, бълващ облаци дим, постави най-добрата туристическа дестинация в света в незавидно положение. Индонезийският райски остров Бали, който през миналата година посрещна 5 милиона чужди посетители, се опитва да се справи с хаос, причинен от Агунг през последните дни.

По данни на властите около 100 000 души е трябвало да напуснат спешно опасната зона около вулкана, който започна да бълва прах в събота. Заради изригванията бе затворено основното летище в Бали, оставяйки 50 000 безпомощни туристи.

От международните авиолинии до уличните търговци - всички сектори страдат от опасността от голямо изригване. На Бали туризмът е най-голямата индустрия, а самият остров бе определен като най-добрата туристическа дестинация в света от TripAdvisor.

Местните власти изчисляват, че поне 15 000 туристи вече са се отказали от ваканцията си на острова заради Агунг. Всеки ден, в който основното летище стои затворено, местната икономика губи по 18 милиона долара, казва Кийт Ловард, старши анализатор в базираната в Джакарта Concord Consulting. Той очаква по-големият удар да дойде през следващия месец, който традиционно покрай коледните и новогодишните празници носи голям брой туристи, които тази година може да се откажат от плановете си. "Има много голям шанс, че туристите ще решат да отидат другата", предупреди Ловард.

Не за първи път туризмът на Бали страда заради външен фактор. През 2002 и 2005 г., когато имаше смъртоносни терористични атаки, броят на туристите намаля рязко, което пък доведе до сериозен спад на приходите на местните жители.

Сегашната ситуация може да навреди на усилията на индонезийското правителство да привлече 20 милиона туристи годишно до 2019 г. Остров Бали е отговорен за

над 40% от всички посещения.

Кризата вече "изяжда" печалбите на авиолиниите в региона. Основният авиопревозвач в Индонезия - Garuda, ще пострада най-тежко. Корин Пнг, анализатор в изследователската Crucial Perspective, изчислява, че Garuda има 30% дял от трафика на основното летище в Бали и губи по 300 000 долара всеки ден, в който то е затворено. Акциите на компанията се сринаха с 1.8% в сряда. AirAsia пък губи по 250 000 долара дневно.Най-лошият вариант е Агунг да продължи да бълва прах отвреме навреме в следващите месеци, казва Пнг.

Все пак, хаосът може и да не навреди особено на цялата икономика на държавата. Приходите от Бали формират едва 1.5% от брутния вътрешен продукт на Индонезия.