Правителството на Япония оповести, че се обмисля имплементирането на 4-дневна работна седмица в страната, предаде Zero Hedge. "Това не е учудващо, предвид факта, че от 30 години няма нарастване на работните заплати, но не това е официалната причина", отбелязват от медията.

Властите изтъкват за своята кампания, че с четиридневна работна седмица компаниите ще могат да задържат кадрите и опитния персонал, който в противен случай би трябвало да напусне, ако се опитва да създаде семейство или да се грижи за възрастни роднини.

Според правителството четиридневната работна седмица също би насърчила повече хора да получат допълнителна образователна квалификация или дори да поемат странични работни места в допълнение към редовната си работа.

Най-важното за управляващите е прогнозата, че допълнителен почивен ден всяка седмица ще насърчи хората да харчат повече пари, като по този начин ще стимулира икономиката. Очаква се също младите да имат повече време да се срещат, да се женят и да имат деца, като по такъв начин ще решат влошаващия се проблем с намаляващата раждаемост, все по-възрастната национална демографска група и свиващото се население.

"Правителството наистина много държи тази промяна в отношението да се вкорени в японските компании", каза Мартин Шулц, главен икономист на Fujitsu, пред DW.

До момента всички опити за преодоляване на ниския растеж в Япония са се провалили. Това прави реформите в начина на живот и начина на работа на милиони японци следващият подход на властите, каза той.

"По време на пандемията компаниите преминаха към нови начини на работа и те наблюдават постепенно нарастване на производителността", каза Шулц. "Компаниите карат служителите им да работят от вкъщи или отдалечено, в сателитни офиси или на местата на своите клиенти, което може да бъде много по-удобно и продуктивно за мнозина."

Fujitsu се възползва от възможността, посочи Шулц, като компанията съкрати офисните помещения в централата си в Токио с 50%, докато преминава към отдалечена работа: "В бъдеще в офиса ни ще има някои хора, но рядко ще бъдем всички заедно и това място е предимно за срещи лице в лице, които не могат да се правят дистанционно", каза той.

Главният изпълнителен директор на Awin Адам Рос, който наскоро позволи на работниците в неговата компания да напускат рано в петък, заяви пред Bloomberg: "Ние твърдо вярваме, че щастливите, ангажирани и балансирани служители са много по-производителни. Те намират начини да работят по-умно и са също толкова продуктивни."

Не е само Awin. Това е тенденция, която се разраства много по целия свят. Например, според ZipRecruiter, командировките, в които се споменава четиридневна работна седмица, са се утроили през последните три години, до 62 на 10 000 командировки. Големи компании като Unilever дори експериментират с четиридневната работна седмица.