Единствената държава в света, в която през 2022 г. беше отчетена дефлация е Южен Судан. Политическата нестабилност и насилието в страната потиснаха икономическия растеж и инфлацията, която достигна -11,6% през декември. Така изправена пред тежка хуманитарна криза, Южен Судан се оказа страната с най-ниска инфлация в света.

Оказва се, че много от най-ниските нива на инфлация в света са регистрирани в Азия, включително в Макао, Китай, Хонг Конг и Тайван. В този регион продължителните локдауни ограничиха както растежа, така и потребителските разходи, намалявайки инфлационния натиск. 

С най-ниската инфлация в Азия, Макао беше свидетел на рухването на туристическата индустрия. Заради пандемита икономиката на източната столица на хазарта отбеляза срив както на своя БВП, така и на инфлацията през 2022 г. 

Най-ниска инфлация по данни на Visual Capitalist:

Позиция Държава Инфлация
1 Южен Судан -11,60%
2 Макао 0,80%
3 Китай 1,80%
4 Хонг Конг 1,80%
5 Оман 2,10%
6 Панама 2,10%
7 Сайшели 2,50%
8 Вануату 2,70%
9 Тайван 2,70%
10 Швейцария 2,80%

Инфлацията в региона беше повлияна от няколко други фактора. По време на пандемията азиатските страни, включително Китай, бяха по-малко засегнати от нарастващите разходи за храна и услуги, както и не беше силно засегната от прекъсванията на веригата за доставки, за разлика от това, което се случи в Северна Америка и Европа.

Но сега, след като Китай се отвори отново, някои признаци на инфлация започват да се появяват. Цените на храните са се повишили с 4,8% годишно през декември, а цените на хотелите започнаха да се покачват.

Производителката на петрол Оман също отбеляза ниска инфлация от 2,1%. Една от причините за това е, че оманският риал е фиксиран към щатския долар, поддържайки валутата фиксирана. Инфлацията в страната остава умерена през последното десетилетие.

В Европа Швейцария има най-ниската инфлация, 2,8%. Това е и най-ниският процент сред страните-членки на ОИСР. Силната валута на страната я предпази от инфлационен натиск и високи цени на вноса.

Какво е "военна икономика" и защо винаги води до инфлация?

Какво е "военна икономика" и защо винаги води до инфлация?

Какво би било правилното поведение на политиците в навечерието на новата Студена война?

Междувременно производствените цени в Швейцария се покачиха незначително над инфлацията, до 4,1% годишно в средата на 2022 г. Миналата година централната банка на Швейцария повиши лихвените проценти за първи път от 2007 г. от -0,75% на -0,25% след 20 години дефлация.

Панама има най-ниския процент в Латинска Америка. Доларизацията на панамската балбоа помогна за намаляване на ценовия натиск. През юли правителството регулира цените на 72 артикула, за да предотврати покачването на разходите за живот след три седмици на протести, тъй като инфлацията се повиши до 5,2% през 2022 г.

Годишната инфлация в Германия неочаквано се забави до 9,2%

Годишната инфлация в Германия неочаквано се забави до 9,2%

Спрямо декември цените в страната са се повишили само с 0,5% при очакван ръст от 1,2%