За пръв път през последните 31 години Русия е постигнала търговски излишък (т.е. износът е надвишил вноса) през 2020 г. на селскостопанската продукция, сочат данните на центъра за изследвания "Агроэкспорт" към местното министерство на земеделието, предаде РИА Новости.

Според тях, страната е изнесла 79 млн. тона продукция, включително маслени продукти, животинско и птиче месо, млечни и сладкарски изделия и консерви. В парично изражение експортът им е възлизал на общо 30,7 млрд. долара, което е ръст от 20% спрямо 2019 г. Същевременно вносът на земеделска продукция е достигнал 29,7 млрд. долара.

От ведомството обясняват изключително доброто представяне с добрата реколта и завишеното търсене на крайните потребители сред страните, търговски партньори на Русия, чиито населения прекараха немалка част от миналата година затворени вкъщи от мерките на властите. Тя е изнасяла продукция за общо 150 други държави.

Освен водещите категории стоки от изследователския център регистрират позитивна динамика при износа на всички видове изделия - включително на зърнените култури и напитките, - с изключение на рибата и морските дарове. При тях липсата на ръст в парично изражение се дължи на понижаването на доходите на домакинствата, което е довело до свиване на търсенето им и респективно спад на цените. За пример се дава износът на рибата минтай, която е сред водещите експортни морски стоки на страната.

Разбивката показва, че износът на масла достига 5 млрд. долара, а на месни продукти - 887 млн. долара, като основна причина за растежа в този сегмент е увеличеното търсене от Китай, където Русия направи експанзия на пазара на рибно и птиче месо. Причината е, че от 2019 г. Китай беше най-силно засегната страна от епидемията от африканска чума по свинете, а свинското е най-купуваното месо в страната.

Планът, поставен от Путин още през 2018 г., беше страната да се съсредоточи именно върху износа на селскостопанска продукция, а целта е до 2024 г. тя да нарасне с 220% спрямо нивата си от преди три години, до 45 млрд. долара.

Активният износ на Русия обаче доведе до изстрелване на цените на хранителните стоки вътре в страната. На местния пазар цената на захарта например се покачи със 72% през миналата година, а на маслата - с 24%. Това не е учудващо, предвид факта, че руските производители успяваха да постигнат по-висока норма на печалба на чуждестранните пазари, където цените на продуктите също се покачваха.

Поради тази причина от началото на годината сладките изделия в Русия са поскъпнали с над 8%, докато ценовият растеж при други продължава, но е по-умерен - например хлябът и месото са поскъпнали с около 1%, млечните изделия с 0,4%, а варивата и макароните - с 2,4%.