Работниците в най-богатите икономики в света се радват на най-високото повишение на заплатите от десетилетие - стъпка напред към разрешаването на пъзела на пазара на труда, който изнервя централните банкери, пише Bloomberg.

Намаляващата безработица в Съединените американски щати, Япония и еврозоната най-накрая накара компаниите да повишат заплатите, за да задържат служителите и да могат да привлекат нови. JPMorgan Chase & Co. изчислява, че ръстът на заплатите в развитите икономики се е увеличил с 2,5% през второто тримесечие на годината - най-бързият темп от навечерието на световната рецесия през 2009 г. Банката предвижда, че повишението ще се забърза до почти 3% през следващата година.

Румънският бизнес търси работници от Северна България и им дава средни заплати от 1500 лева

Румънският бизнес търси работници от Северна България и им дава средни заплати от 1500 лева

Основно наетите там са в областта на химическата индустрия и строителството

По-пълните портфейли ще подкрепят растежа на световната икономика, която вече се радва на най-скоростното движение нагоре от 2011 г., като в същото време ще подкрепят и централни банки в решението им да затегнат лихвите преди инфлацията да се настани. Но и може да се окажат не толкова добра новина за цените на акциите. В крайна сметка Брус Касман, главен икономист в JPMorgan в Ню Йорк, казва, че това е хубаво: "Сигнал е, че икономическите цикли се нормализират."

Ако се запази, повишението на заплатите ще разреши дебата за историческата връзка между затягането на пазара на труда и ръста на възнагражденията, която досега изглеждаше счупена.

Причините за съмнение в надеждността на Кривата на Филипс - икономически модел, създаден през 60-те години - включват приемането на Китай и Индия в световната работна сила, по-високата автоматизация, ниската продуктивност, все по-голямата доминация на една компания в цяла индустрия и намаляващото членство в синдикати.

Натискайки заплатите надолу, тези сили се превърнаха и в гориво за популизма.

Заплатите в Европа се увеличават. Но икономистите са объркани

Заплатите в Европа се увеличават. Но икономистите са объркани

Връзката между ниска безработица и високи възнаграждения вече не е това, което беше

В Япония заплатите се повишиха с 1,5 процента през юли спрямо година по-рано и с 3,3 процента през юли. В еврозоната възнагражденията се покачиха с 2,2 процента през второто тримесечие - най-висок темп от 2012 г., а във Великобритания - с 3,1 процента.Ключовият въпрос е доколко ще се задържат тези повишения и дали инфлацията няма да ги изтрие.

Една от причините да не очакваме рязко увеличение на заплатите е, че компании на Запад все по-често предлагат по-гъвкави работни часове, по-дълги ваканции и други вместо по-високи заплати. Скорошно изследване на Bank of America Corp. сочи, че по-младите хора, и особено жените, предпочитат подобни придобивки повече пред по-високо заплащане, в сравнение с по-възрастните служители.Някои икономисти са уверени, че заплатите ще продължат най-добрия си темп на повишение от десетилетие. Citigroup казва, че възнагражденията надхвърлят темпа на ръст на брутния вътрешен продукт в няколко икономики и предвиждат, че те ще продължат да растат по-бързо от инфлацията.

Защо служителите, работещи повече от 2 години на едно място, получават 50% по-ниски заплати?

Защо служителите, работещи повече от 2 години на едно място, получават 50% по-ниски заплати?

Обяснението за това е просто