Румънските компании с дейност в близост до южната си граница привличат работници от България и по-конкретно от северозападния регион, като обещават по-високи заплати от тези у нас.

Основно дружествата от северната ни съседка са заети в химическата индустрия и строителството, като в средното заплащане там варира между 1300 и 1500 лева.

Компаниите търсят мъже от България, които знаят румънски и живеят в тази част на страната. В случай, че знаят и английски, това е допълнителен плюс за кандидатите. Също така фирмите предпочитат да наемат хора с опит между 1 и 3 години.

Това показват данни от проучване на заетостта в 8 български и 7 румънски погранични региона, направено в рамките на европейския проект BG RO Mobility, пише "24 часа".

Според изчисленията сега около 250 българи всеки ден минават границата, за да работят в Румъния, като повечето от тях са наети в заводи за производство на пластмасови изделия, както и в строителството.

От изследването става ясно, че голяма част от хората в Северна България или 58% от тях биха работили в северната ни съседка. Друга част - 19 на сто от тях, са на противоположното мнение и твърдят, че никога не биха го направили.