Централната банка на Испания намали прогнозата си за икономически растеж през следващите две години заради въздействието на политическата нестабилност в Каталуния, предава Bloomberg.

Ревизираната оценка показва, че брутният вътрешен продукт на Испания ще расте с 2,4% през 2018 г. Предходна прогноза, направена преди кризата в най-богатия район през септември, сочеше 2,5% ръст. С 0,1 процентен пункт е намалена прогнозата и за 2019 г.

Очаква се през 2017 г. икономиката на Испания да е нараснала с 3,1 процента.

Снимка 329181

Източник: Bloomberg

Последната прогноза идва дни преди очаквания вот в Каталуния, който ще се проведе на 21 декември. Намалението на прогнозата отразява несигурността заради региона и скорошното повишение на цените на петрола, казват официално от Централната банка.

Хиляди компании преместиха седалищата си от Каталуния след вота, на който повечето граждани на най-богатия регион пожелаха независимост, а броят на туристите се срина. Правителството в Мадрид се надява, че изборите ще върнат стабилността в региона. Последните социологически данни прогнозират, че партиите, които подкрепят независимостта, най-вероятно ще загубят мнозинството.

Централната банка публикува и прогнозата си за инфлацията през следващите две години. Очаква се догодина цените да се повишат с 1,5 процента, а през 2019 г. - с 1,4 процента.

Безработицата ще продължи да намалява до около 11 процента в края на 2020 г.

"Буря в чаша вода": Каталуния не е фатална заплаха за еврозоната

"Буря в чаша вода": Каталуния не е фатална заплаха за еврозоната

Кризата в размирния регион няма да застраши финансовата стабилност на Испания и валутния съюз