Със срива на цените на петрола през април, приходите от които формират огромна част от доходите за Саудитска Арабия, кралството реши да компенсира загубата на тези средства, като още през май беше обявено, че ставката на данъка върху добавената стойност ще бъде увеличена три пъти - от 5 на 15%.

По-високият размер на данъка влезе в сила още от 1 юли, а малко преди това, когато магазините за нежизненоважни стоки отвориха врати, жителите на страната масово са отишли да пазаруват, предаде CNBC. Някои участници в процеса дори го определиха като "Черен петък".

"Хората нападнаха моловете и търговските обекти", каза Али Алмари, който има собствен бизнес в източния град Кобар. "Изглеждаше като продажбите по време на "Черния петък".

Сривът на петрола: вреда или възможност

Сривът на петрола: вреда или възможност

Ценовата динамика на суровината няма да се отрази еднозначно на организациите и потребителите по света

Самият Алмари е искал да си купи нова кола преди увеличаването на ДДС да влезе в сила, но автомобилите в дилърствата, които е посетил, са се оказали изкупени. "Продавач в едно от представителствата ми каза, че през последния месец са продали повече коли, отколкото през предходните пет месеца", казва предприемачът. "Хората искат да спестят пари и да не плащат по-висок данък."

Заради срива на приходите от петрол и разразяващата се икономическа криза, Саудитска Арабия не просто увеличи ДДС, а понижи бонусите за служителите в държавната администрация и отложи някои от проектите, които бяха планувани за тази година по "Визия 2030".

Износът на петрол от Саудитска Арабия за САЩ се устреми към 35-годишно дъно

Износът на петрол от Саудитска Арабия за САЩ се устреми към 35-годишно дъно

Това е коренна промяна от страна на Кралството от преди два месеца

"Това ще окаже огромно въздействие върху икономиката на страната", каза главният изпълнителен директор на Nomura Asset Management Middle East Тарек Фадлала. "Това е троен удар, защото освен понижаването на приходите от петрол и ефектите от пандемията, в момента хората масово остават без работа."

Той припомня също, че увеличаване на данък върху добавената стойност е безпрецедентен ход в глобалната история. Неговата прогноза е, че мярката ще окаже значителен удар върху икономиката, тъй като търсенето ще се срине, а постъпленията в хазната едва ли ще нараснат драматично.

Благодарение на това решение на властите, сега анализаторите прогнозират, че, след затварянето на икономиката заради коронавируса, потребителските индустрии от юли нататък ще понесат още един удар. Прогнозата е, че по този начин вдигането на ДДС косвено ще доведе до увеличаване на безработицата и срив на постъпленията на търговците, точно след като на тях им беше позволено да отворят врати.

Колко крехка е съвременната икономика?

Колко крехка е съвременната икономика?

Властите изглежда не разбират, че блокирането на някои сектори оказва дълбоки и трайни ефекти върху цялото стопанство

Може да се очаква, че мярката ще изпрати вълни сред цялата икономика, защото от приходите на сектора зависят не само заплатите на служителите му, но и наеми, плащания за комунални услуги, банкови кредити и други.