Въпреки всички притеснения, че търговската война между Съединените американски щати и Китай ще съборят икономиките им, всъщност Европа изглежда като най-голямата заплаха за световния растеж, пише Bloomberg.

Навсякъде в еврозоната се забелязва намаляващо търсене, което е хванато между международни и вътрешни проблеми. Това оставя икономиката в риск от увеличаване с едва един процент през тази година, рязко забавяне спрямо 2018 година, като дори мощна Германия изпитва проблеми.

И инвеститорите го усещат. Индексът на Bloomberg, който следи еврото, е на невиждано от средата на 2017 г. дъно.

Европейската комисия намали прогнозата си за българската икономика

Европейската комисия намали прогнозата си за българската икономика

Инфлацията у нас ще се забави през тази и следващата година

"Притеснението, което имам в момента, е Европа", казва Салман Ахмед, главен инвестиционен стратег в Lombard Odier. "Ясно е, че Китай минава през забавяне, но страната има и възможност за огромни стимули. В Европа обаче нещата се влошата бързо".

Този път проблеми за Стария континент са малко по-различни. Докато в миналото страни като Гърция бяха източникът на проблемите, сега най-голямата икономика в региона - Германия - води забавянето. Прогнозите за растежа на брутния ѝ вътрешен продукт намаляват заради спад в производството. В същото време във Франция разходите на домакинствата остават равни, частично и заради протестите на "жълтите жилетки".

А тези две страни отговарят за около половината от икономиката на еврозоната.

"Ако Франция спре да харчи пари, а Германия спре да произвежда, имаме огромен проблем в еврозоната", казва Лудочив Субран, зам.-главен икономист в Allianz.

Единственото силно оръжие срещу следваща криза ще са електронните пари

Единственото силно оръжие срещу следваща криза ще са електронните пари

Въвеждането на двойна парична система ще позволи на централните банки да навлязат в дълбоко отрицателна лихвена територия, смятат от Международния валутен фонд

А проблемите не свършат дотам. Лихвите по италианските облигации отново тръгнаха нагоре, здравословното състояние на банките е под въпрос, а Brexit остава нерешен проблем. В същото време европейските избори през март могат да пратят още повече евроскептици в Брюксел - нещо, което вече притеснява някои компании.

"В крайна сметка сме оптимистично настроени за САЩ, но вярваме, че рисковете за Европа се увеличават", казва Давид Фолкертс-Ландау, главен икономист на Deutsche Bank.

В същото време по-бавният растеж на Китай вече се усеща по света.

Ако ситуацията се влоши, има въпрос доколко властите могат да отговорят: Европейската централна банка няма много възможности за действие.

Разбира се, може и да няма нужда от драматични действия. Спадът в Германия може да бъде ограничен от рекордно ниската безработица заедно с умерени фискални стимули.

Goldman Sachs намали прогнозите си за еврозоната, но очаква подобрение в края на тази година, благодарение на по-ниските цени на петрола и фискалните стимули.

"Местната икономика е доста издържлива", казва Алин Шулинг, икономист в ABN Amro. "Може да имаме негативно първо тримесечие и слабо второ, но след това растежът ще се завърне. Не очаква дълга рецесия".

Bloomberg: Евентуална рецесия в Германия няма да срине икономиката на Еврозоната

Bloomberg: Евентуална рецесия в Германия няма да срине икономиката на Еврозоната

Останалите членки на зоната са показвали силна устойчивост на негативните шокове в миналото