Президентът на Мексико Мануел Лопез Обрадор се въздържаше от въвеждането на "социална дистанция" сред населението на страната си. Той въведе "настроение на спокойствие сред мексиканците" относно вируса, а правителството не наложи забрана за "нежизненоважния" бизнес до 30 март, дълго след като здравните съветници настояваха за такова, пише Райън Макмейкън в нова статия.

Според президентът на Мексиканското общество за публично здраве д-р Мигел Бетанкур, мерките бяха наложени твърде късно. Но дори и те да са разписани на хартия, трудно е да се каже, че много мексиканци ги спазват. По описание на Financial Times:

"Салвадор Алмонте управлява бурно развиваща се търговия с антибактериални цитрусови коктейли в Истапалапа (квартал в западната част на Мексико Сити). Той прави между 9 и 13 долара дневно от продажбата на соковете и сандвичи и - както и клиентите си - не може да стои вкъщи, за да спре заразата. "Ако не работим, не ядем", каза той."

Колко крехка е съвременната икономика?

Колко крехка е съвременната икономика?

Властите изглежда не разбират, че блокирането на някои сектори оказва дълбоки и трайни ефекти върху цялото стопанство

Очаква се 250 хил. малки бизнеси в страната да затворят, което ще доведе до половин милион загубени работни места, според местната Асоциация на малкия бизнес. "Ако това продължи, не знам как ще оцелеем", каза Енрике Роса, който управлява малка флотилия от 20 таксита.

Правителството в Мексико с право се колебае да затвори бизнеса. Разликата между "нормалната" икономика и гигантската бедност е много по-малка в страната, отколкото е в богати държави като САЩ или Германия. Докато в тях регулациите ще доведат до психически и физически проблеми, залозите са много по-високи в страни със средни доходи като Мексико.

Освен това, много мексиканци вече страдат заради принудителното спиране на американската икономика. През миналата година жителите на страната изпратиха обратно повече от 39 млрд. долара в Мексико. Това е жизненоважна финансова линия за много нейни жители и вероятно тя ще пресъхне заради замразяването на стопанството.

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Понижаването на основния лихвен процент може да е лебедовата песен на и без това крехкия растеж

Какво научи Мексико покрай паниката от H1N1?

Това не е първият път, в който мексиканците получават заповед да спрат икономиката си заради болест.

По време на пандемията от H1N1 през 2009 г. властите в страната затвориха училищата за седмица, спряха различни бизнеси, посещенията в кината, концертите, футболните мачове и "на практика принудиха цялото население да носи безполезни предпазни маски". При население от 120 млн. души, жертвите от болестта бяха 390.

Но това срина икономиката на страната, особено туризма. "Цената на пандемията беше 1% от БВП на Мексико през 2008 г. Тя се оказа особено висока за туризма, който е важен отрасъл за страната, тъй като внася чуждестранна валута в страната, и който спадна с 80%. След няколко седмици карантина, 90% от хотелите и пътуванията в страната бяха отменени, заедно с 290 круиза. Загубите възлизаха на 3,4 млрд. долара", пише The Altnatic.

А с въвеждането на мярката от преди почти две седмици, тази история се повтаря отново. Безработицата скоро ще нарасне и не е ясно колко мексиканци могат да си стоят вкъщи и да изчакат бурята да премине. Много от тях ще преминат в сивата или черната икономика, за да може да си докарват поне някакви доходи.

САЩ, Мексико и Канада подписаха споразумение, с което заменят NAFTA

САЩ, Мексико и Канада подписаха споразумение, с което заменят NAFTA

Очаква се USMCA да подпомогне търговия на стойност 1,2 трилиона долара

Това не означава, че бизнесът се развива нормално. Поне едно изследване показва, че броят возещите се в обществения транспорт е спаднал с 50%. Задръстванията в Мексико Сити са спаднали още повече.

Колко хора спазват ограниченията и стоят вкъщи? Мексиканският бизнес и политическа култура предполагат, че много от тях не го правят. Броят на отработени часове на служител годишно е по-висок, отколкото е във всяка друга страна. Освен това мексиканците са "скептични към всичко, идващо от правителството" и това отношение на "индивидуализъм" важи и за здравето им.

Може да е вярно, че много жители на страната се страхуват от коронавируса повече, отколкото се бояха от H1N1. Но в Мексико мнозина са изпитвали трудностите, до които води бедността, и страхът от нищетата може да надвие възможността от заразяване. Въпреки че много богати американци със сигурна работа и висок стандарт на живот като Антъни Фаучи продължават да твърдят, че безработицата е просто "неудобство", малцина в Мексико могат да си позволят подобно мислене.