Ново изследване разкри, че 53% от жителите на Калифорния обмислят да напуснат "Златния щат", поради поскъпването на живота.

Проучването Trust Barometer на Edelman Intelligence, проведено през януари, включва 1500 калифорнийски жители. Група от заети в технологичния сектор в района на залива Сан Франциско.

Резултатите са притеснителни. Близо 62% от взелите участие в изследването смятат, че най-добрите дни на Калифорния са в миналото.

В допълнение, повече от две трети, или 68%, от калифорнийците мислят, че технологичната индустрия се регулира доста по-малко от необходимото. Този процент дори се покачва сред заетите в технологичния сектор, от които 69% са на мнение, че не се осъществява достатъчен контрол върху този бизнес. А като цяло 58% от гражданите на Калифорния искат да се осъществява по-строга регулация в тази област.

Три четвърти от жителите казват, че цената и намирането на жилище в щата е един от най-сериозните проблеми. Притеснението в района на Сан Франциско дори се засилва. 62% от хората определят бездомността като огромен недостатък. Тези два фактора - трудността при намиране или липсата на жилище са довели до желанието за преместване.

Почти всички жители на Калифорния, взели участие в изследването, посочват и като основна причина за желанието им да напуснат щата високата цена на живота. Те искат по-бавен темп, по-малко трафик и по-ниски данъци.

Миналата година икономиката на Калифорния би се наредила на пето място сред държавите в света, изпреварвайки Великобритания и Франция. Преди нея са САЩ, Китай, Япония и Германия.

Районът на Сан Франциско е едно от местата с най-силна миграция, като повече хора напускат, отколкото се заселват. Тези, които се преместват не отиват далеч. Те избират Сакраменто, Лос Анджелис, Сиатъл, Портланд и Сан Диего.