Динамиката в икономиките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през тази година не се различава много от тази в развитите пазари в Западна Европа. При слаба първа половина на годината, третото тримесечие донесе малко надежда. А в региона на ЦИЕ Полша се справя по-добре от останалите с преодоляването на кризата.

Това са част от заключенията в актуален анализ на ING. "В рамките на региона Полша се откроява, тъй като силният фискален и паричен отговор на кризата помогна за смекчаване на удара. Така икономиката ще се свие само с 3% на фона на спад от около 6% за останалите в ЦИЕ", прогнозират експертите.

Те акцентират върху това, че броят на заразените в момента расте с бързи темпове в региона и той се превръща в епицентър на епидемията конкретно в случая с Чехия. И докато държавите в региона поетапно връщат ограничителните мерки, от ING не очакват ново затваряне, подобно на това в началото на годината.

"Въпреки това очакваме забавяне на темповете на възстановяване през четвъртото тримесечие, тъй като ограниченията потискат доверието и потребителските разходи. Забавянето обаче не трябва да бъде възприемано като рецесия", се казва още в анализа.

От ING разглеждат в своя анализ няколко държави от региона на ЦИЕ, но в него не се посочват очаквания за България.

Приемането на еврото може да се забави до 2025-а

Приемането на еврото може да се забави до 2025-а

Разширяването на политическата криза бави възстановяването, посочват в свой анализ от "УниКредит Булбанк"

Според последната прогноза на "УниКредит" обаче, представена през тази седмица, българската икономика ще отчете спад значително по-голям от този в Полша, но около този на останалите държави в региона.

Главният икономист на банката за България Кристофор Павлов посочва, че БВП може да се свие с 6%. През следващата част от загубите ще бъдат възстановени с 3 на сто нагоре.

По неговите думи настоящата ситуация с разрастването на епидемията, както и политическата несигурност в страната, ще забавят възстановяването ѝ, което може да отнеме около 2 години. В допълнение от банката очакват това да даде отражение и върху приемането на България в Еврозоната, което може да се забави до 2025 година.