Русия получи страхотната за нея възможност да увеличи значително износа на петрол към САЩ, предават руските медии, подчертавайки, че макар това да не се харесва особено много на американците, просто е неизбежно. Основната причина е в дългото блокиране на добива в Мексиканския залив заради урагана "Айда".

Вносът на руския петрол Урал в отвъд океана се очаква да се увеличи още този месец и по-същеснветон през октомври, защото 77% от офшорния добив в залива остава спрян вече 10 дни заради бурята, пише Bloomberg. И допълва, че рафинериите, търсещи петрол при липса на доставки от Мексиканския залив, подкрепят по-високите цени на руския сорт.

Светът е гладен за петрол. Дори по-гладен, отколкото беше преди пандемията

Светът е гладен за петрол. Дори по-гладен, отколкото беше преди пандемията

Това важи в най-голяма степен за водещите икономики

Цената на Урала се намира на 7-месечен връх и с 1,05 долара разлика спрямо Брент с дата на доставка - за сравнение разликата беше 1,95 щатски долара за барел преди урагана да връхлети.

Бурята "Айда" вече заличи 20,6 милиона барела петролно производство досега, което е повече от всяка друга буря през последните 13 години. Royal Dutch Shell Plc все още изчислява щетите за Delta-143 - ключова офшорна трансферна станция, която придвижва голяма част от петрола от залива към брега. Докато платформата е затворена, Shell трябваше да спре производството на средно киселия сорт Марс.

В същото време американското енергийно министерство се опитва да смекчи удара от "Айда" като дава на заем петрол от стратегическите си резерви. Досега са отпуснати 1,8 милиона барела за рафинерии, включително за Exxon. Така или иначе обаче, единственият истински изход за САЩ от неприятната към момента ситуация е повече внос на руски петрол.

Защо Америка купува руски петрол, независимо от политиката?

Защо Америка купува руски петрол, независимо от политиката?

Ръстът се дължи на нефтопродукти, които преди това се доставяха от санкционирана Венецуела