Въпреки нарастващите политически противоречия между Вашингтон и Кремъл, САЩ увеличават вноса си на петрол и петролни продукти от Русия. В същото време основният ръст се дължи на нефтопродукти, предимно мазут, чиито аналози преди това се доставяха от санкционирана Венецуела.

Русия обаче тепърва ще изпреварва лидерите в доставките на суров петрол за Америка, коментира 1prime.ru.

САЩ увеличават значително вноса на петрол от Русия

САЩ увеличават значително вноса на петрол от Русия

Вносът на петролни продукти от страната в чужбина показва увеличение от 78%

През май тази година Русия измести Мексико от второто място по внос на петрол и нефтопродукти в САЩ, увеличавайки износа с 23%, до 844 хиляди барела на ден в сравнение с предходния месец. Първото място все още е за Канада.

Но за какво става дума: На първо място, говорим за износ на петролни продукти. Както отбелязва Bloomberg, американските производители на горива предпочитат Русия като доставчик, тъй като тя произвежда много полурафинирани масла и други деривати, като Мазут 100.

Поради ефекта от санкциите срещу Венецуела по отношение на износа на петрол, САЩ търсят най-печелившия доставчик на пазара. И като се вземе предвид фактът, че покупките от Канада и Мексико вече са направени, Русия е следващата на ред.

Всякакъв изгоден петрол, освен санкционирания

Изборът на доставчик се обяснява с факта, че нефтохимическата промишленост на САЩ се затруднява от използването на тежки сортове петрол, които преди това бяха доставяни от Венецуела. Същата американска петролна индустрия е специализирана в производството на лек шистов петрол, обяснява доцентът от катедрата по икономическа теория на Руския икономически университет " Г. В. Плеханов" Татяна Скрил.

В същото време не може да се каже, че руските суровини са се превърнали в заместител на петрола от латиноамериканските производители - Мексико, Еквадор, Колумбия, Бразилия. По-скоро става дума за допълваща роля. Освен това САЩ продължават да внасят петрол от Саудитска Арабия и Ирак, каза Алексей Кокин, старши анализатор в банка Uraslib.

"Американските рафинерии се интересуват от всеки петрол, който позволява да се получи приемлив марж на преработката. Ценовата разлика между руския Urals NWE спрямо Brent в началото на юли надхвърли 3,5 долара за барел, средно през май -юли надхвърли 2 долара за барел - това може да направи сортът "Urals" конкурентен на пазара в Северна Америка ", казва анализаторът.

Потреблението на петрол в САЩ се срина до 25-годишно дъно

Потреблението на петрол в САЩ се срина до 25-годишно дъно

Разходът на реактивни горива бележи най-рязък спад от 62%

В същото време за Русия САЩ изобщо не са основният купувач на петрол. Според Централното диспечерско управление на горивно -енергийния комплекс и Министерството на енергетиката на САЩ през първата половина на 2021 г. доставките за САЩ представляват около 4% от общия износ на петрол на Русия. А през последните три месеца, според Кокин, американският дял в нашия износен поток от петрол възлиза на около 6%.

Лидерът е доста напред, Русия може да се бори за третото място

Ако вземем предвид само износа на петрол, тогава Русия е на пето място, значително изоставайки от лидерите. Средно за периода от януари до юли обемът на износа на петрол от Руската федерация за САЩ възлиза на около 182 хиляди барела на ден, изчисли ръководителят на аналитичния отдел на банка "Откритие" Анна Морина.

САЩ запазват короната си на най-големия производител на петрол в света

САЩ запазват короната си на най-големия производител на петрол в света

Страната е и най-големият потребител

Канада традиционно е на първо място по този показател с голям марж от следващите доставчици. "Малко вероятно е някой да успее да ги изпревари и замени през следващите години - говорим за обеми от около 3,5 милиона барела на денонощие", отбелязва Кокин.

След Канада е Мексико, което осигурява около 10% от вноса в САЩ.

Но за третото място Русия вече може да се пребори със Саудитска Арабия и Колумбия. "През май, когато обемите на доставки на петрол за Саудитска Арабия бяха намалени, Русия на практика раздели третото място със Саудитска Арабия. Но вече през юни-юли доставките от кралството бяха един и половина пъти по-високи от доставките на руски петрол", отбелязват анализаторите.

Паралелно с износа на суров петрол през май Русия увеличи обема на доставките на петролни продукти. В резултат на това, според резултатите за месеца, тя заема 2-ро място след Канада по общите доставки на петрол и нефтопродукти за САЩ с обем от 844 хиляди барела на ден. В същото време само 277 хиляди барела на ден са били използвани от суров петрол.

Русия за първи път изчисли какъв дял заемат петролът и газът в БВП на страната

Русия за първи път изчисли какъв дял заемат петролът и газът в БВП на страната

Оказва се, че делът на петролния и газов сектор в руския БВП намалява до 15,2%

От статистиката за износа на петролните продукти за май се вижда, че основният дял е зает от мазут, който традиционно е в изобилие в Русия, а износът представлява до 80% от обема. Възможността за преразпределение на обемите след въвеждането на нови изисквания за корабното гориво IMO 2020, е добър знак за Русия, заключи Морина.