Слабото търсене на световните петролни пазари изглежда предизвиква напрежение в рамките на ОПЕК +. Въпреки, че оптимизмът на пазара сега изглежда нарастващ от прогнозните доклади за цените на суровия петрол през следващата година и от доклада на IEA World Energy 2020, реалността на петролните пазари е далеч по-мрачна, пише Oilprice.

Заплахата от европейски блокировки е реална, като отново нанася удар на световното търсене и същевременно влияние върху негативно на икономиката. Финансовото облекчаване и субсидиите в световен мащаб поддържат известно търсене, но прогнозите за големите икономики са мрачни, което може да се види и от нарастващото ниво на безработица. Това ще намали търсенето от ОИСР.

Изглежда обаче, че ОПЕК + гледа на нещата по различен начин, като производството на петрол в Саудитска Арабия, Русия и други страни-членки на ОПЕК + се увеличава отново. Съответствието с производството на ОПЕК все още е около 100%, но през следващите месеци тази цифра ще се промени.

Настъплението на К-19 потиска търсенето и петролните цени

Настъплението на К-19 потиска търсенето и петролните цени

Сутринта Brent се търгува по$42,25 , а WTI - по $40,03 за барел

Все още никой не говори за нова война при цените на петрола, но е очевидно, че на някои производители им е писнало да "задушават" собственото си производство.

Азиатските вносители, особено Китай и Индия, пожънаха плодовете на тази ниска ценова среда, пълнейки резервоарите си за съхранение догоре. Въпреки че повечето азиатски вносители сега изглеждат доволни от съхранението, икономическият спад на ОИСР ще изложи на риск няколко милиона барела на ден.

За разлика от предишните оценки, за третото тримесечие на тази година и първото на следващата, не се очаква да има здравословен подем в търсенето на петрол и петролни продукти в световен мащаб. Глобалните нива на съхранение на петрол все още са високи. Международните търговци поставят под съмнение настоящия ход на ОПЕК + за допълнителен петрол на пазара, защото засега няма нужда от това.

Тревогите на двамата основни играчи в споразумението може да нараснат. Може да се каже, че Рияд и Москва са попаднали в такава ситуация, че каквото и да се опитат да направят, пазарът вероятно е твърде слаб, за да реагира. Засега цените на петрола са твърде ниски, за да поддържат правителствената стратегия на двете страни. Последните доклади за саудитския бюджет, който се базира на сценарий от 50 долара на барел, са твърде оптимистични - в момента цените са близо 40 долара. Руската икономика е засегната от всички страни- петролът и газът са слаби, търсенето в световен мащаб намалява.

САЩ е лидер в добива на петрол още 20 години. Какво става с шистовия сектор?

САЩ е лидер в добива на петрол още 20 години. Какво става с шистовия сектор?

МАЕ: Саудитска Арабия да бъде основният двигател на растежа след 2030 г.

Саудитска Арабия обаче разглежда ситуация, при която изглежда, че не съществува ясна стратегия. Без по-високи цени на суровия петрол, не само Saudi Aramco страда, но и повечето държавни проекти. Най-голямата петролна компания в света вече е задържала няколко големи нови проекта, като в същото време преоценява нивата на инвестициите на други. Проекти като изграждането на новата корабостроителница в Рас Ал Хаир, вече не напредват толкова бързо, което показва някои вътрешни ограничения.

Без финансови средства проектите се забавят или дори се замразяват. По-агресивният ход на Рияд към пазарен дял или цени на петрола изобщо не е изключен. Нараства вътрешният финансов натиск и се повишава безработица, особено сред младите хора. Затова и възможността за нова война за цените на петрола не е немислима. Глобалният енергиен преход и продажбите на изкопаеми горива вече премахват слабите за петролната и газовата индустрия. Има нужда от обединяващ подход. Този път ще страдат както независимите, така и някои по-слаби производители на ОПЕК+. Изявленията, направени през тези седмици, че Саудитска Арабия иска да бъде последният достъпен производител на петрол или "единственият оцелял" не трябва да се приемат с лека ръка.

Русия планира ремонт на данъчната политика в петролния сектор на страната

Русия планира ремонт на данъчната политика в петролния сектор на страната

Въпреки че се придържа към преференциално третиране на Rosneft, руското правителство се опитва да се насочи към по-справедливи условия