Съединените щати ще останат най-големият производител на петрол в света до 2040 г. според базовия сценарий на Международната енергийна агенция (IEA). В същото време Саудитска Арабия ще бъде най-големият източник на растеж на производството след 2030 г.

"САЩ остават най-големият производител на петрол в базовия сценарий до 2040 г. До 2030-те обаче разликата със Саудитска Арабия започва да се намалява , като общото производство в САЩ спада с повече от 2 милиона барела на ден между 2030 и 2040 г., докато производството в Саудитска Арабия постепенно се увеличава ", се казва в годишната прогноза на агенцията World Energy Outlook 2020.

Как Русия, Саудитска Арабия и коронавирусът застрашава лидерската позиция на САЩ като производител на петрол

Как Русия, Саудитска Арабия и коронавирусът застрашава лидерската позиция на САЩ като производител на петрол

Търсенето на петрол в най-голямата икономика ще се срине с шест пъти повече, отколкото през Голямата рецесия

Според базовия сценарий на IEA Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК ще бъдат сред основните източници на растеж при добива на петрол след 2030 година. Общото производство на ОПЕК, според оценките на агенцията, ще се увеличи с 3 милиона барела на денонощие между 2030 и 2040 година.

IEA отбелязва, че добивът на шистов петрол в САЩ достига пикове в началото на 2030-те години и след това започва да намалява, тъй като се изчерпват най-продуктивните кладенци.

Извън пределите на САЩ се очаква някакъв скромен ръст в производството на шистов нефт, достигащ 2 милиона барела на ден през 2040 г., главно благодарение на увеличеното производство в Аржентина и Канада.

В няколко други страни извън ОПЕК ще се наблюдава растеж, като се очаква общото производство на петрол в Мексико да нарасне с 0,8 милиона барела на ден между 2030 и 2040 г., когато добива в дълбоководни води започне да нараства.

7 трилиона долара: цената на забраната на шистовия петрол в САЩ

7 трилиона долара: цената на забраната на шистовия петрол в САЩ

Идеята на Демократичната партия ще увеличи безработицата и енергийната зависимост на страната

"На петролните пазари всеки спад през последните години до голяма степен се компенсира от нарастващото производство на шистов добив в САЩ, но не е ясно дали шистовият петрол (и докога, ако е така) ще може да продължи тази роля на фона на падащото доверие на инвеститорите в сектора", се казва в дългосрочната перспектива на агенцията.

"Петролните компании променят своите инвестиционни стратегии и приоритети. С по-ограничен достъп до капитали от пазара и свиващи се приходи, особено за независимите петролни компании, фокусирани върху шистовата индустрия, инвестиционните планове в сектора са много по-малко надеждни, отколкото в от миналото. А това има значение за бъдещите доставки ", пише IEA.

Агенцията изчислява, че ако търсенето остане ниско за продължителен период или ако енергийният преход се ускори, ще има не много неизвестни за предлагането на петрол. Бързото възстановяване на търсенето на петрол обаче би създало много по-голям риск от нестабилност на цените, казват от МАЕ.

Глобалното търсене на петрол ще нарасне с 5 милиона барела на ден през 2021 г. и ще се върне на нивата отпреди кризата до около 2023 г., според годишната прогноза за Международната енергийна агенция.

Според базовия сценарий на IEA след 2023 г. търсенето ще нарасне средно с 0,7 милиона барела на ден до 2030 г., въпреки че икономическите и търговските последици от пандемията COVID-19 означават, че търсенето ще остане по-малко с 2 милиона барела на ден през 2030 година отколкото се очакваше преди година.

"След 2030 г. глобалното търсене на петрол ще достигне плато, като годишният растеж ще се забави до 0,1 милиона барела на ден. Съществува висока степен на несигурност относно икономическото възстановяване, което може да бъде по-бавно, отколкото се предполага в базовия сценарий," отбелязва IEA.