Въпреки всички неволи, които имаме в момента около пандемията, усилията ни за присъединяване към еврозоната трябва да се ускорят. Това заяви проф. Даниела Бобева от ВУЗФ в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Присъединяването ни към еврото трябва да бъде възможно най-скоро, защото сме обвързани с европейската икономика и когато еврозоната "настине", България хваща "двустранна пневмония". Но когато това се случи, ние си плащаме за това и не можем да се объркан към еврозоната за помощ". Това заяви Бобева.

Ето защо и евроскептиците бяха обезкуражени покрай събитията с коронавируса. "Не е изгодно за България да поема негативите и външния шок от еврозоната и по никакъв начин да не може да компенсираш тази негативи, чрез подкрепа на твоята икономика, финансов и банков сектор", заяви тя.

Евтините цени на петрола и отражението на това у нас

По думите на Бобева вече виждаме отражение върху приходите от акцизи, които са важен елемент от приходите в държавния бюджет. Петролната война между Саудитска Арабия и Русия вече започна да нанася сериозни поражения, наред с коронавируса. Има масови фалити в САЩ на производители, добиващи шистов газ.

Битката между ОПЕК и Русия няма да приключи скоро, според Бобева, въпреки че се сяда на масата на преговорите. За българската икономика падането на цените на петрола не се отразява благоприятно и ще има негативен ефект точно в месеците, в които страната ни е най-застрашени от ефектите на пандемията. "Затова трябва да се правят нови разчети в бюджета. Има идеи за покачване на акциза, но това ще е допълнителен шок върху икономиката. Може би трябва да се изчака малко, за да надделее здравият разум", обясни тя.

Икономиката ни по време на пандемия

Имаме и добри сигнали от вътрешното състояние на икономиката, като по-високо търсене на български стоки, което ще им даде реванш, пред тези, които са от незаконен внос или субсидиран внос. Позитивни тенденции има и във фармацевтичната индустрия, която не беше в добро състояние по отношение на износа.

Заплахи

Няма по-сигурен начин да се постави една икономика в риск от това да се въведат забрани за износ и максимални допустими цени. "Този тип интервенция е сред вредните неща, които не трябва да се правят в криза. Ще ви дам пример с маските, които започнаха да се продават за над 4 лева и от ден на ден тези цени падат, тъй като вече има по-голямо производство", заяви тя.