Хранителните добавки трябва да бъдат абсолютно забранени за употреба в необработените хранителни продукти, също както подсладителите и оцветителите в храните за бебета и малки деца, освен ако не са създадени специално за тази цел.

Това предвиждат новите правила за добавките, аромазантите, и ензимите, които Европейският парламент прие.

Хранителните добавки в момента са регулирани от над десет законодателни текста на ЕС, които новите регламенти ще осъвременят и вкарат в съответствие с последните научни данни. Първият регламент установява "обща разрешителна процедура" за добавките, ензимите и ароматизантите в храните.

Другите три разглеждат поотделно и в детайли тези категории продукти, като за всеки един от тях ще бъде създаден списък с разрешени продукти, както и условия за употреба и правила за етикетиране.

Общностното разрешително ще се издава  на базата на научно мнение от Европейската агенция за безопасност на храните и при условие, че разрешителните критерии на хранителния сектор са спазени. Това разрешително ще бъде под формата на регламент.

За ароматизантите ще бъдат определени максимални нива на съдържание за определени "нежелателни" вещества. Комисията ще управлява списъка с одобрени продукти. Европейската агенция за безопасност на храните ще прави оценка на риска на съдържанието на одобрени стоки.

Според предложението за регламент хранителните добавки могат да бъдат разрешени само ако са безопасни за употреба, ако съществува технологична необходимост за използването им, както и ако употребата им не заблуждава потребителя и е от полза за него.

Също както при хранителните добавки, ензимите ще бъдат разрешени за консумация само ако са безопасни и съществува технологична необходимост от тяхното използване.

В момента хранителните ензими не са покрити от специфично европейско законодателство. Между законодателствата на отделните държави-членки съществуват сериозни различия по този въпрос.

Затова новият регламент ще въведе хармонизирани европейски правила за оценката.