Турска работна група за зелен преход, която беше сформирана под ръководството на Министерството на търговията на страната, ще засили дейността си с цел премахване на бариерите пред външната търговия и осигуряването на зелена трансформация на компаниите. Това съобщават турските медии, позовавайки се на изявление на групата. Според нея правителството иска да помогне всячески за зелената трансформация на компаниите. 

Зелените инвестиции и проектите за енергийна ефективност в Турция получиха сериозен тласък миналата година, след като Европейската банка за развитие обяви, че стартира голям фонд за осигуряване на необходимото финансиране.

Фондът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) възлиза на около 500 милиона евро в съчетание със съфинансиране от Фонда за чисти технологии (CTF), който е в размер на още около 20 милиона евро - само по отношение на Програмата за корпоративно управление на климата.

Финансирането е предоставено под формата на заеми или инструменти на капиталовия пазар на партньорски финансови институции за финансиране на корпоративния, публичния и жилищния сектор, съгласно подхода на банката за преход към зелена икономика в Турция.

Турция обмисля вдигане на минималната работна заплата, заради жестоката инфлация

Турция обмисля вдигане на минималната работна заплата, заради жестоката инфлация

Ръстът на цените е доста сериозен при храните, горивата, тютюна

Стъпките, които трябва да бъдат предприети за зелена трансформация в Турция са важни не само по отношение на запазването на нейната интеграция с Европейския съюз, но и по отношение на защитата и подобряването на конкурентоспособността на страната в износа. Това е изключително важно и за нейния дял в международните преки инвестиции, твърдят все повече финансови експерти от Анкара.

Митническият съюз ще действа като важна котва за подготовка на Турция за зелената трансформация в световната търговия и икономика

Свободното движение на стоки, предоставени в промишлени продукти между Турция и ЕС, хармонизирането на техническото законодателство и общите основи в инфраструктурата за качество ще осигурят значителни предимства в сравнение с много трети страни за бързото адаптиране на страната към зелената сделка.

Докато борбата срещу изменението на климата се превърна във важна част не само от икономическите и търговски политики на страните, но и от визията на международните компании, почти всички водещи международни компании вече са поели ангажименти за декарбонизация.

Излиза ли Турция от кризата? Очаква се БВП на страната да нарасне с 9%

Излиза ли Турция от кризата? Очаква се БВП на страната да нарасне с 9%

Заради износа и туризма

Планът на действие за зелен турски преход

Той е изготвен от Министерството на търговията на Турция и осигурява сформирането на работната група, която ще наблюдава изпълнението на плана и ще направи възможна необходимата координация.

Предстои създаването на още специализирани работни групи според нуждите по въпросите, свързани с отраслите устойчиво земеделие, стомана, текстил, алуминий, цимент и пластмаси/химикали.

След това ще бъдат определени проектни предложения, финансиране и законодателни промени.

Механизъм за регулиране на въглеродната граница

Механизмът за регулиране на въглеродните граници (CBAM) изисква намаляване на въглеродния отпечатък и отпечатъка върху околната среда на продуктите, които се изнасят от страната.

С механизма се цели да се определи вносната цена за избрани сектори, като се вземе предвид съдържанието на въглерод в стоките. Европейската комисия препоръча прилагането да започне от 1 януари 2023-а година с тригодишен незадължителен преходен период, който ще продължи до 2026-а.

Saxo Bank разкритикува прехода към "зелена икономика"

Saxo Bank разкритикува прехода към "зелена икономика"

Експертите наричат ESG и Green Transformatin най -големия политически залог в историята

В рамките на политиките за устойчиви продукти се предвижда намаляване на отпечатъка върху околната среда чрез проектиране на продукти, които ще се доставят на пазара на ЕС. Те са предимно сред текстилните и електронните продукти, мебелите, пластмасата, батериите, храните, опаковките и строителните материали.

Тези стъпки, предприети от Европейския съюз и последвани от Турция, имат за цел да създадат нов модел на икономически растеж, съсредоточен около устойчиво производство, потребление, инвестиции и финанси.