В един свят на рекордно ниски лихви, поддържани от централните банки, може би инвеститорите си мислят, че дивидентната доходност е твърде ниска. Все още има компании, които предлагат 10% доходност, но рискът при тях е свързан с потенциалното неизплащане на дивидента или неговото намаляване.

И все пак има и дивидентни имена, които се отличават с относително високо ниво на сигурност за дивидента, поне на база на историческото му плащане. От финансовото издание Barron's проверяват индекса S&P 500 в търсене на акциите с най-висока дивидентна доходност, въз основа на данни от S&P Dow Jones Indices. Изключени са компаниите за енергийни тръбопроводи и инвестиционните тръстове за недвижими имоти, които се отличават с различно счетоводство от повечето традиционни корпорации.

Това, което може да изненада много инвеститори е, че Exxon Mobil (тикер: XOM), чиито акции са поевтинели с над 50% тази година, е на върха в списъка с 10.2% доходност. Състоянието на Exxon е доста странно за подобен енергиен гигант, някога носил приза най-ценна компания в света.

Други забележителни имена в списъка са Altria Group (MO), AT&T (T), Chevron (CVX), Philip Morris International (PM) и рафинерия Phillips 66 (PSX).

При високи дивидентни доходности устойчивостта на дивидентите е от решаващо значение. Barron's изчислява коефициентите на изплащане на дивидента (процентът на дивидента от нетната печалба) въз основа на прогнозната печалба за 2021 г.

Пет от компаниите - доставчикът на телекомуникационни услуги Lumen Technologies (LUMN), Altria, AT&T, Phillips 66 и Philip Morris International - покриват своите дивиденти с очакваните за следващата година печалба.

Altria, производителят на цигари Marlboro, увеличи дивидента си с 2% през юли, което сигнализира за доверие в изплащането му. На около 39 долара за акция, Altria дава почти 9% дивидентна доходност. Анализаторът на Morgan Stanley Памела Кауфман пише, че възприема дивидента като "сигурен", като компанията генерира около 1.4 милиарда долара годишен свободен паричен поток, надвишаващ дивидента.

Philip Morris International, водеща чуждестранна тютюнева компания, която се присъедини към Altria, се търгува при около 74 долара, което и дава 6.5% дивидентна доходност. Philip Morris, който популяризира нагретия тютюнев продукт, наречен IQOS, като по-безопасна алтернатива на традиционните цигари, вдигна дивидента си с 2.6% през септември и отчете почти 6% ръст в печалбите на акция, коригирани за третото тримесечие.

Производителите на цигари като Altria и Philip Morris International са склонни да имат високи коефициенти на изплащане на дивиденти в сравнение с други потребителски компании.

Дивидентът на AT&T е важен за инвестиционната му история. При нива на акциите от около 28 долара, доходността е цели 7.5%.

Докато анализатори като Крейг Мофет от MoffettNathanson поставят под въпрос устойчивостта на изплащането предвид високите нива на дълг на компанията и отслабващите тенденции в нейния DirecTV и развлекателен бизнес, компанията заяви миналата седмица във връзка с излизането на приходите й за третото тримесечие, че остава "ангажирана да подкрепя дивидента."

Дивидентът Exxon Mobil е обект на много спекулации на Уолстрийт, тъй като не покрива изплащането от печалбите.

"Въпросите за устойчивостта на дивидентите достигат висока температура", пише анализаторът на Barclays Джени Уай в скорошна бележка. "Това се превърна в тема номер 1" сред инвеститорите.

Когато отчете резултатите за второто тримесечие в края на юли, Exxon заяви, че запазването на дивидента е приоритет и че ще намали капиталовите разходи, за да освободи пари. Компанията обаче е взела назаем, за да финансира дивидента, и не иска да добавя още дългове към баланса си.

Компания Цена Год. Див. Див. Дох. 2021E Норма изпл. 2021E P/E
Lumen Technologies / LUMN $9.61 $1.00 10.4% 73% 7.0
Exxon Mobil / XOM 34.16 3.48 10.2 NM 24.0
Valero Energy / VLO 41.97 3.92 9.3 NM 34.5
Altria Group / MO 39.18 3.44 8.8 75% 8.5
Marathon Petroleum / MPC 29.89 2.32 7.8 NM N/A
AT&T / T 27.82 2.08 7.5 65% 8.4
Phillips 66 / PSX 50.48 3.60 7.1 98 13.3
Chevron / CVX 72.57 5.16 7.1 NM 26.0
HollyFrontier / HFC 20.39 1.40 6.9 NM 31.7
Philip Morris International / PM 74.45 4.8 6.5 85.00% 13.1

Източник: S&P Индекси Dow Jones

Анализаторите смятат дивидента на Chevron за по-безопасен от този на Exxon. Анализаторът на Credit Suisse Манав Гупта наскоро писа, че Chevron трябва да покрие дивидента си от свободния паричен поток през 2021 г. Както Exxon, така и Chevron вероятно ще имат повече да кажат за своите дивиденти, когато отчетат резултатите за третото тримесечие.

Четири рафинерии - Philips, Valero Energy (VLO), HollyFrontier (HFC) и Marathon Petroleum (MPC) - влизат в списъка. Тази година индустрията беше засегната от по-слабото търсене, особено за реактивно гориво, и маржовете за рафиниране са потиснати. Всичките четири акции са поевтинели с повече от 50% до момента през 2020 г.

Сега нито една от тях не покрива дивидента си. Philips, може би най-силният член на групата, благодарение на диверсифициран бизнес модел, който включва голям бизнес с химикали, едва покрива дивидента си на база на прогнозираните за 2021 година приходи.

Valero, чиито акции са около 42 долара, наскоро подкрепи своя дивидент, който сега предлага 9.3% доходност.

"По принцип смятаме, че сме далеч от преосмислянето на дивидента", заяви главният финансов директор на Valero Джейсън Фрейзър на конференцията за приходите в средата на октомври. Той цитира голямата ликвидност на компанията, включително 4 милиарда долара в брой. И все пак Valero е на минус, загубил коригирани 1.16 долара на акция през тримесечието.

"Въз основа на нашата математика балансът на VLO ще финансира дивидента през по-голямата част от 2021 г., с пълно покритие на дивидентите в един бъдещ нормализиран свят през 2022 г.", пише анализаторът на JP Morgan Фил Греш в бележка след доклада. "Как ще се развият нещата с дивидентите спрямо дебатите за баланса за цялата индустрия ще се сведат до темповете на търсене на продукти и възстановяване на маржа", смята още експертът.

Marathon Petroleum, на около 30 долара, дава дивидентна доходност от 7.8%. Балансът му ще бъде значително подсилен от сделката му за продажба на своя бизнес за бензини и магазини на Speedway на японския 7-Eleven за 21 милиарда долара.

Phillips 66 подчерта своя "сигурен, конкурентен и нарастващ дивидент". По-късно тази седмица се отчитат резултати за третото тримесечие.

HollyFrontier, която заяви, че има за цел да изплати "конкурентен и устойчив дивидент", отчита печалби за третото тримесечие в началото на ноември.

Lumen Technologies, по-рано CenturyLink, намали дивидента си с повече от 50% в началото на 2019 г. до 1 долар на акция, а сегашното изплащане изглежда устойчиво въз основа както на печалбите, така и на свободния паричен поток. Очаква се Lumen да печели около 1.30 долара на акция през 2021 година.

Главният изпълнителен директор на Lumen Джеф Стори заяви по време на конферентния разговор през второто тримесечие, че "способността ни да подкрепяме дивидента си говори сама за себе си с коефициент на изплащане през 30-те години". Той измерва дивиденти по отношение на свободния паричен поток, който надвишава отчетените приходи.

Компанията предоставя бизнес и потребителски телекомуникационни услуги, както и предаване на данни. Някои анализатори виждат натиск върху нейния бизнес и потребителска дейност, като цената на акциите на компанията намаля наполовина през последните две години.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на фондовите пазари