Фондовият пазар завърши забележителна година, а индексът S&P 500 се повиши със 17% до нов исторически рекорд благодарение на очакванията на инвеститорите за край на пандемията през тази година. 2020 година се отличава и с едно от най-големите различия някога между стратегиите за растеж и стойност: Акциите ориентирани към ръст в S&P 500 са върнали 31%, с включване на дивидентите, докато стойностните - едва 1%.

Финансовото издание Barron's по традиция публикува списък с любимите си акции за следващата година, а представянето на групата за 2020 г. беше разочароващо, отразявайки наклона към стойността. Десетте избрани от експертите на изданието компании върнаха средно 9.9%, от излизането на списъка на 13-ти декември 2019 г. - девет процентни пункта зад S&P 500.

Dell Technologies (тикер: DELL) и Alphabet (GOOGL) бяха забележителни победители през 2020 г., но групата беше повлечена от спада с 34% при енергийния гигант Royal Dutch Shell (RDS.B) и загубите при ViacomCBS (VIAC) и United Technologies, сега Raytheon Technologies (RTX), след две отделяния и сливане.

Списъкът за 2021 г. отново съдържа стойностни компании и включва две завръщащи се компании от година по-рано - Berkshire Hathaway (BRK.B) и Alphabet. Той има редица нови компонента, включително Apple (AAPL), Coca-Cola (KO), Merck (MRK), Goldman Sachs Group (GS) и Newmont (NEM).

Много от тези акции са изостанали от пазара тази година и изглеждат евтини въз основа на печалбите, дивидентите и стойността на активите си. Според финансовото издание, групата предлага добър потенциал за поскъпване, като същевременно осигурява известна защита, ако фондовият пазар, който вече е почти рекорден в сравнение с печалбите, се понижи през 2021 г.

Ето 8 от избраните компании от изданието за следващата година:

Alphabet

От началото на годината акциите на компанията са добавили 31%. Alphabet се възстановява добре от свързания с пандемията удар в рекламата по-рано тази година. Приходите са се увеличили с 15% през третото тримесечие и ще се възползват от потенциално възстановяване през 2021 г., тъй като рекламните категории като пътуванията се очаква да се подобрят значително. Акциите изглеждат привлекателни дори след 31% ръст тази година, до 1 757 долара за брой.

Alphabet е технологичен конгломерат с мощна група от бизнеси, включително доходната си основна операция за търсене, YouTube, облачни изчисления, Android, Waze и Waymo, лидер в технологията за автономни превозни средства.

Акциите се търгуват при 28 пъти прогнозираните за 2021 печалби от 62 долара на акция. Съотношението цена/печалба е повишено, тъй като по-малко зрелите и ценни бизнеси на конгломерата, включително Waymo, губят около 4 долара на акция годишно и компанията разполага с около 118 млрд. долара нетен кеш, или 170 долара на акция.

Коригираният 2021 P/E от около 24 е близо до пазарния множител. Това е евтино за един от големите световни франчайзи, според анализаторът на RBC Capital Market Марк Махани, който прогнозира до 20% ръст при годишните печалби на акция. Той има рейтинг "купи" и ценова цел от 1900 долара за брой.

Антитръстовите действия са потенциална опасност, но Адам Сисел, ръководителят на Gravity Capital Management, акционер в Alphabet, не се притеснява. "Регулирането и/или разпадането всъщност би подобрило представянето на цените на акциите, точно както при Standard Oil на Рокфелер преди век", казва той пред Barron's. "Принудени да излязат зад престилката на търсачката на майката, немонетизираните платформи като YouTube и Android ще бъдат принудени да се отделят, печелейки акционерна стойност".

Apple

Акциите на Apple поскъпнаха с над 70% през 2020 г., давайки на компанията масивната оценка от 2.2 трилиона долара, или най-високата в света. Но според редица експерти те все още имат потенциал за следващата година.

Акциите, които сега се търгуват за 32 пъти прогнозната печалба от 3.95 долара на акция през фискалната година, завършваща през септември, са исторически скъпи. Но Apple никога не е била по-силна, благодарение на едновременните продуктови цикли, особено настоящия, който включва горещия нов iPhone 12. Според съобщенията Apple увеличава производството на този мобилен телефон с 30% през първата половина на 2021 г.

Тенденцията работа от дома и новият чип M1, проектиран от Apple, подсилиха франчайза на лаптопите Mac. Продажбите нарастват за устройства, включително часовници и новите слушалки AirPod Max за 549 ​​долара, които са разпродадени през първото тримесечие. След това има доходоносен и подобен на анюитет бизнес за услуги в размер на 60 милиарда щатски долара, с нови предложения като Fitness +.

Анализаторът на JP Morgan Самик Чатърджи твърди, че може да се наложи инвеститорите да смекчат очакванията си след 2020 г., но той все още вижда ръст до 150 долара на акция, отчасти на базата на консенсусна оценка за печалба от 4.45 долара на акция през текущата година.

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway излиза от един от най-лошите си периоди на представяне спрямо S&P 500. Общата възвръщаемост на акциите е на 44 процентни пункта зад S&P 500 от началото на 2019 г.

В миналото си е струвало да се купуват акции на Berkshire след лоши представяния, в сравнение с пазара, като по време на пазара на мечки 1974-75 г. и технологичния балон от 1999 г. Например Berkshire спечели 129% през 1976 г. Инвеститорите сега изглеждат загрижени за това какво се случва, когато Бъфет, който е на 90 години, напусне сцената.

Акциите от клас А на конгломерата, търгуващи се на стойност 338 500 долара, изглеждат като изгодна сделка при 1.2 пъти прогнозната балансова стойност за края на годината от около 279 000 долара на акция - при средно 1.4 пъти през последните пет години. Бъфет каза, че присъщата стойност на Berkshire е значително над 1.2 пъти счетоводната стойност на акция.

Акциите от клас B на фонда се търгуват за около 222 долара и дават достъп и на по-малките инвеститори до "магическото докосване на Бъфет".

Berkshire е както отбранителна игра, благодарение на паричните си наличности от 145 милиарда долара, така и възобновяваща се игра поради многото си икономически чувствителни бизнеси като железопътната линия Burlington Northern Santa Fe.

"Акциите на Berkshire представляват солидна възможност за инвеститорите, които търсят акции, които да притежават в условията на икономическо възстановяване", казва Джеймс Шанахан, анализатор на Едуард Джоунс, който има рейтинг за покупка на акциите.

Шанахан няма целева цел, но ако балансовата стойност нарасне с 8% през 2021 г., акциите могат да се повишат до 400 000 долара, според него, което би означавало да се търгуват при 1.3 пъти счетоводната стойност.

Обнадеждаващо е, че Бъфет реши да изкупи обратно рекордните 9 млрд. долара акции през третото тримесечие, или близо 2% от акциите в обращение. Това темпо може да продължи и през текущото тримесечие, тъй като акциите продължават да се търгуват евтино.

Coca-Cola

Тъй като половината от продажбите идват от ресторанти, стадиони и други локации извън дома, Coca-Cola беше силно засегната от пандемията. И все пак, когато светът се нормализира през 2021 г., това ще е от полза за компанията.

Акциите на компанията, които отстъпват с 4% тази година до 53 долара, предлагат недооценена игра за повторно отваряне заедно със сигурна, подобна на облигации 3% дивидентна доходност.

Coca-Cola предлага също излагане на развиващите се икономики и по-слаб долар; 75% от печалбите на компанията идват извън САЩ.

Това също е история за преструктуриране, тъй като главният изпълнителен директор Джеймс Куинси е продал бутилиращи предприятия, за да създаде капиталова компания, която е по-фокусирана от всякога върху иновациите в напитките.

Компанията остава зависима от газираните безалкохолни напитки, които представляват около 70% от продажбите, но противно на общоприетото схващане, тази категория се разширява в световен мащаб.

"Индустрията за напитки е индустрия за растеж и ние сме лидер на пазарен дял не само в безалкохолните напитки, но и в други основни категории и ние печелим дял", заяви Куинси пред Barron's през октомври. Той очаква компанията му "да се възстанови по-бързо от по-широкото икономическо възстановяване".

Акциите не са евтини, търгуват се за 25 пъти печалбата за 2021 г. от 2.11 долара на акция, а възстановяването на печалбите се забавя с блокирането от Covid-19 и други ограничения по целия свят. Но Coca-Cola може да генерира двуцифрен ръст на печалбата, когато глобалните икономики се възстановят и се превърнат в задължителна за инвеститорите потребителска акция.

Eaton

Eaton (ETN) може да бъде един от най-големите победители сред индустриалните конгломерати от растежа на възобновяемата енергия, разширяването на центровете за данни и електрификацията на американската икономика.

Eaton е водещ производител на електрическо оборудване, включително трансформатори, прекъсвачи, системи за непрекъсваемо захранване и софтуер. Електрическото оборудване представлява над 40% от продажбите му. Необходимо е повече оборудване и софтуер, за да се получи електричество от вятърната ферма до дома, отколкото от традиционна електроцентрала.

Акциите, при около 115 долара, се търгуват за 23 пъти прогнозираната печалба за 2021 г. от 4.98 на акция и доходност от 2.5%. Компанията е насочена към 8% до 9% ръст на печалбата на акция.

Анализаторът на Gordon Хаскет Джон Инч оценява Eaton с покупка.

Goldman Sachs Group

Goldman Sachs не получава много кредит от инвеститорите за печалбите си през последните две тримесечия, нарастващата възвръщаемост и продължаващата трансформация под ръководството на Дейвид Соломон.

Акциите се търгуват евтино само на 1.1 пъти по-голяма счетоводна стойност от 215 долара на акция и за около 10 пъти прогнозната печалба през 2021 година. За сравнение лидерът в индустрията JPMorgan Chase (JPM) получава оценка от 1.9 пъти счетоводната стойност и 13 пъти бъдещата си печалба.

Нарастващата балансова стойност трябва да постави дъно под акциите на Goldman. Като се имат предвид последните две тримесечия, е разумен залогът, че печалбите на компанията през 2021 г. ще надхвърлят настоящия консенсус от 23 долара на акция. В резултат на това акциите на Goldman могат да достигнат 300 долара през следващата година.

Goldman и други големи банки получиха добри новини в началото на декември, когато Федералният резерв им позволи да рестартират обратно изкупуване на акции през първото тримесечие - по-рано, отколкото много анализатори и инвеститори очакваха.

Традиционните силни страни на банката на Уолстрийт в търговията и инвестиционното банкиране спомогнаха за рекордното трето тримесечие, печалба от 9.68 долара на акция. За разлика от главния съперник Morgan Stanley, Goldman се е съсредоточил върху изграждането, а не върху покупката - Morgan Stanley закупи E * Trade Financial по-рано тази година и има сделка за мениджъра на активи Eaton Vance (EV).

Goldman създаде впечатляваща платформа за онлайн потребителско банкиране под знамето на Marcus с депозити от близо 100 милиарда долара и взаимоотношения с кредитни карти с Apple.

Goldman се стреми да увеличи по-трайните потоци от приходи и да спечели по-висока оценка на своите акции. Анализаторът на Evercore ISI Глен Шор очаква силно четвърто тримесечие.

Graham Holdings

Graham Holdings (GHC) е миниатюрна версия на Berkshire Hathaway, контролирана от семейство Греъм, което има дълги отношения с Бъфет.

Нископрофилният Graham Holdings преди беше известен като Washington Post Co., но продаде водещия вестник на главния изпълнителен директор на Amazon.com (AMZN) Джеф Безос за 250 милиона долара през 2013 г. Главният изпълнителен директор на Graham Holdings е Тим О'Шонеси, зетят на бившия шеф Дон Греъм, син на известния издател на вестника Катрин Греъм, която почина през 2001 г.

Сега конгломератът държи ценна група телевизионни станции, огромен образователен бизнес под знамето на Каплан и множество други активи, включително автокъщи и няколко ресторанта във Вашингтон, окръг Колумбия, включително известния Old Ebbitt Grill близо до Белия дом.

Акциите, които са поскъпна с над 25% тази година до 464 долара, се търгуват за около половината от приблизителната им стойност на активите от 910 долара на акция, според Крейг Хубер от Huber Research Partners, един от малкото анализатори, покриващи компанията. Graham Holdings има пазарна стойност от едва 2.3 милиарда долара.

Подобно на Berkshire, компанията има страхотен баланс и се очаква да има около 500 милиона долара нетен кеш след продажбата на бизнес с подкасти на Spotify Technology (SPOT) и пенсионен план, който е рефинансиран с около 1.5 милиарда долара. Доходността на свободния паричен поток върху акциите е близо 10%, а компанията изкупи обратно 6% от акциите си тази година.

Макар че семейството Греъм е малко вероятно да продаде компанията, нейните "показатели за оценка са твърде привлекателни, за да се игнорират", пише наскоро Хубер. Той има ценова цел от 610 долара за акциите на компанията. Един потенциален катализатор: отделяне на телевизионните станции, смята експертът.

Madison Square Garden Entertainment

Това е евтина игра за възобновяването на Лас Вегас и Ню Йорк, два града, силно засегнати от пандемията.

Madison Square Garden Entertainment (MSGE), която е собственик на арената на Madison Square Garden в Манхатън, е една от двете компании, създадени от априлския сплит на Madison Square Garden. Другият е Madison Square Garden Sports (MSGS), който притежава Ню Йорк Никс и Ню Йорк Рейнджърс.

Акциите на MSG Entertainment, които възлизат на около 80 долара, изостават значително от тези на водещия концертен оператор Live Nation Entertainment (LYV) през последните шест месеца. MSG Entertainment се оценява на по-малко от 2 милиарда долара и има нетни парични средства от близо 1 милиард долара.

Паричните средства до голяма степен ще отидат за изграждането на модерно концертно място в Лас Вегас, наречено "Сфера", което трябва да бъде завършено през 2023 г. Очаква се "Сферата" да струва близо 1.7 млрд. долара и за него вече са похарчени около 500 млн. долара.

Инвеститорите се притесняват от крайната възвръщаемост на Sphere и текущото изгаряне на кеш в компанията, като се има предвид, че Madison Square Garden е затворена за спортни фенове и концертъри. Но компанията има адекватна ликвидност, казва Джонатан Бояр от Boyar Value Group, чиято фирма държи акциите.

"Когато вирусът премине, MSG Entertainment трябва да бъде готова да се възползва от стабилното задържано търсене от страна на потребителите и артистите със силната си програма", отбелязва Бояр.

Prepandemic, Медисън Скуеър Гардън беше най-печелившата арена в света. Бояр оценява компанията на 115 долара за акция, докато Джон Тинкър от G.Research я вижда да се изкачи до около 145 долара, цитирайки нейните "уникални развлекателни активи".

*Материалът е с информативен характер и не е препоръка за покупка или продажба на акции