Акциите на Tesla се изстреляха със 19,9% в понеделник, след като Argus Research повиши очакванията си към компанията и заяви очакване ценните книжа да достигнат цена от $808, при $556 досегашна прогноза. Това е най-големият еднодневен скок в цената от май 2013 г., пише CNBC. В края на вчерашната търговия те достигнаха $780.

Анализаторите на Argus цитираха силните резултати през четвъртото тримесечие, които надхвърлиха очакванията на Уолстрийт. Компанията очаква печалбата на акция да достигне $8,01, а до 2021 г. да се удвои.

От началото на годината акциите на Tesla поскъпнаха с над 85%, а пазарната капитализация на производителя на електромобили е над $140 милиарда.

Анализаторите очакват продължаващо търсене на Model S и Model X и силен интерес за Model 3, който представлява 80% от производството през последните три месеца на годината.

В сряда Tesla съобщи, че очаква да надхвърли 500 хил. доставки през 2020 г.

Илън Мъск забогатя с $13,5 милиарда

Повишението на цената на акциите се отразява и на богатството на главния изпълнителен директор Илън Мъск. От началото на годината той натрупа нови $13,5 милиарда, благодарение на ръста на цената. За сравнение, Джеф Безос, все още най-богатият човек в света, е увеличил състоянието си с "едва" $9 милиарда.

След поскъпването, Мъск се изкачва от 35-тия най-богат човек в света до 22 позиция с общо $41 милиарда.

Една от причините за ръста на цената на акциите в понеделник е съобщение на Panasonic, които обявиха, че през последните три месеца са излезли на печалба - и то благодарение на Tesla.Компанията произвежда батерии.

Общият бизнес с Tesla дръпна Panasonic напред

Общият бизнес с Tesla дръпна Panasonic напред

Как върви трансформацията на Panasonic от потребителска електроника към автоматизирана техника?

Началото на годината бе по-тежко за Бернар Арно, председател на луксозната LVMH. Нетното му състояние намаля със $7,8 милиарда, но той остава на трета позиция в света с общо $97,4 милиарда.

Други обаче загубиха

Tesla е компанията, срещу която има най-много залози за спад на цената на акциите. При продажбите "на късо" инвеститорите заемат акции и се надяват, че цената им ще намалее и така те ще излязат на печалба. Стратегията обаче е рискова, тъй като при ръст на цената, загубите са практически неограничени.

Само в понеделник, когато цената се бе повишила с 15%, този тип инвеститори са загубили $2,47 милиарда. А от началото на годината - $8,31 милиарда, според S3 Analytics.

Първата зарядна станция на Tesla в България е готова

Първата зарядна станция на Tesla в България е готова

А Мъск забогатя с $2,3 милиарда за час