Нов доклад на компанията за пазарни анализи Glassnode показва, че големите притежатели на биткойн, наричани още китове, са продали огромни количества биткойн през февруари, предаде Cointelegraph.

Китовете са портфейли, които притежават между хиляда и 10 хил. биткойна, а гърбатите китове - като портфейли, притежаващи над 10 хил.

Данните показват, че докато цената на криптовалутата се покачваше драстично през януари тази година, броят на китовете е нараснал с цели 14%. През същия месец двата вида китове са купили 80 хил. биткойна, които по сегашните цени струват 3,8 млрд. долара.

През февруари обаче, когато криптовалутата продължи да удря рекорди, тенденцията се обърна и китовете са продали общо над 140 хил. биткойна, равняващи се на 6,72 млрд. долара, като данните са валидни от началото на месеца.

За сметка на това, малките притежатели на биткойн - делфините и акулите, чиито портфейли имат между 100 и хиляда биткойна, са продали 95 хил. биткойна през януари на стойност 4,5 млрд. долара, но са купили общо 117 хил. от началото на февруари на стойност 5,6 млрд. долара.

Казано иначе, през настоящия месец големите играчи на пазара са продавали биткойн, а малките инвеститори - са купували.

"Важно е да се отбележи тук, че промените на предлагането на делфините/акулите и китовете/гърбатите китове са огледални по отношение на обема и формата си. Когато единият клас инвеститори е купувал, другият е продавал и обратното", посочват от Glassnode.

Същевременно най-малките инвеститори - рибите и октоподите, които притежават между 10 и 100 биткойна, продължават да продават от ноември 2020 г., като са се разделили с общо 128 хил. биткойна на стойност 6,14 млрд. долара за последните почти четири месеца.

Биткойн изгуби 20% от цената си през тази седмица, а водач на разпродаването е бил един умен кит, който е продал на пика биткойн за общо 156 млн. долара, след което започна сривът в понеделник.