Английската централна банка ще трябва да се намеси, за да напомпа аварийно пари в икономиката, ако Великобритания излезе от Европейския съюз без сделка, казва заместник министър на бизнеса във вторник, цитиран от Reuters.

Английската централна банка заяви, че реакцията при потенциално развитие на Брекзит без сделка няма да бъде автоматична, въпреки че миналата седмица управителя Марк Карни предупреди за потенциален удар въру икономиката при този сценарий.

Заместник министърът по бизнес Ричард Харингтън казва, че Великобритания ще трябва да използва значителни мерки в подкрепа на икономиката.

"Ако наистина си тръгнем без сделка мисля, че в краткосрочен план правителството (правителството, Банката на Англия и всички други инструменти, които имаме) трябва да предприеме спешни действия, за да се справят със ситуацията. Обикновено това би означавало да се изпомпват пари в икономиката по различни начини, казва той на конференция за промишлеността в Лондон.

"Не задължително говоря за финансови инструменти, но банките ще трябва да пристъпят напред с допълнителна ликвидност поради шока, който ще се създаде за икономиката."

Харингтън заяви, че не вярва, че в крайна сметка ще се случи Брекзит без сделка, защото очаква парламентът да поеме контрола над процеса и да го предотврати.