Осем години след появяването на bitcoin на бял свят, централни банки по света все повече признават потенциалните плюсове и минуси на дигиталните валути. Пазителите на глобалната икономика трябва да разрешат два големи проблема.

Първият е какво да направят, ако правят нещо изобщо, относно появата и растежа на частните криптовалути, които грабват все повече и повече внимание. Днес bitcoin почти докосна цената от 10 000 долара за една монета. Вторият въпрос е дали да пуснат свои, официални версии, пише Bloomberg.

Ето как централните банки гледат на bitcoin и останалите криптовалути:

САЩ се притесняват за личните данни

Джером Пауъл, член на борда и номиниран за председател на Федералния резерв, е скептичен относно създаването на нова криптовалута, която да е контролирана от институцията. По думите му, проблемите са няколко: например техническите предизвикателства пред която и да е централна банка. Според него поддържането на дигитална валута и защитата й срещу кибератаки, фалшификации и кражби ще се окаже непосилна задача. Той посочва още, че криптовалутите могат да се ползват за пране на пари и друга нелегална дейност.

Друг основен проблем ще бъде задължението на банките да поддържат списък с всяка една индивидуална транзакция, което ще предизвика протести сред гражданите заради твърде голямото количество лична информация, която ще бъде в ръцете на държавата.

Еврозоната: Прилича ни на лалетата

Европейската централна банка неколкократно предупреди за опасностите от инвестирането в дигитални валути. Вицепрезидентът Витор Констанцио през септември заяви, че bitcoin не е валута, а "лале" - намеквайки за "балона" в Холандия от 17 век.

Неговият колега Беноа Кьоре предупреди, че нестабилната стойност на криптовалутата и връзките й с избягването на плащане на данъци и криминална дейност създават големи рискове.

По-рано този месец Марио Драги заяви, че въздействието на дигиталните валути върху икономиката в еврозоната е твърде минимално и те не представляват заплаха за монопола на централните банки върху парите.

Китай: Моментът е узрял

Китай даде да се разбере, че централната имат пълен контрол върху криптовалутите. През 2014 г. Пекин създаде екип, който да проучи и разработи дигитални фиатни пари, а днес Централната банка вярва, че "моментът е узрял" и е време да приеме технологията.

И в същото време атакува частните инвеститори, забранявайки борсовата търговия на криптовалутите.

Засега няма точна дата, в която Централната банка ще представи дигитална валута, но властите казват, че дигитализирането на системата ще помогне плащанията да стават по-ефективно и ще подобри контрола върху валутите.

Япония се учи

Гуверньорът на японската централна банка Харухико Курода заяви през октомври, че институцията няма план да представи дигитални валути, макар че е от голямо значение те да бъде изучени подробно.

Германия: "Спекулативна играчка"

В страната, в която повечето от гражданите предпочитат да плащат кеш, Бундесбанк е изключително внимателна към появата на bitcoin и останалите дигитални валути. Карл-Лудвиг Тиел, член на борда, заяви през септември, че bitcoin е "по-скоро спекулативна играчка, а не метод за разплащане". Прехвърлянето на депозитите в блокчейн ще навреди на бизнес модела на банките и може да преобърне паричната политика, казва Тиел. В същото време Бундесбанк изучава технологията и възможността тя да бъде използвана.

Великобритания: "Потенциална революция"

Марк Карни, гуверньор на централната банка на Великибритания, смята, че криптовалутите могат да са част от потенциална революция във финансите. Карни казва, че технология, базирана на блокчейн, дава "големи обещания" и може да позволи на централните банки да засилят защитата си срещу кибератаки, както и да промени изцяло начина, по който се правят плащания между институциите и потребителите. Все пак, казва той, BoE е далеч от пускането на своя дигитална валута.

Франция: С голямо внимание

Франсоа Вилерой де Гол, гуверньор на централната банка на Франция, каза през юни, че френските власти препоръчват към bitcoin да се подхожда с голямо внимание, тъй като няма публична институцията, която да стои зад него и да осигури увереност, посочвайки, че в миналото частните валути винаги са приключвали зле.

Индия: Без разрешение

Индийската централна банка е против криптовалутите, тъй като ги смята за канал за пране на пари и финансиране на терористи. Все пак е сформиран екип, който да изучи дигиталните валути и дали те, ако са подкрепени от централните банки, могат да бъдат използвани като легално средство за разплащане. В момента в Индия използването на криптовалути е забранено.

Бразилия подкрепя иновациятаЦентралната банка на Бразилия не смята, че има риск за финансовата система заради криптовалутите, но остава с повишено внимание за развитието им. Институцията обеща, че стои зад иновациите, "включително нови технологии, които могат да направят финансовата система по-безопасна и по-ефективна".

Канада: Като актив

Каролин Уилкинс, старши подуправител на канадската централна банка, който води и екипа, който разучава криптовалутите, заяви по-рано този месец, че те не са истински пари. "Това всъщност е актив и трябва да бъде третиран като такъв". Както и други, тя казва, че технологията е обещаваща.

Русия: Пирамида

Руската централна банка изрази своите притеснения относо потенциалните рискове от дигиталните валути, а гуверньорът Елвира Набиулина заяви, че "няма да легализираме пирамиди" и "сме напълно против частни пари, без значение дали във физическа или дигитална форма". За момента централната банка бави решението за регулацията, но е готова да работи с прокурори, за да блокира интернет страници, които дават достъп до борси за обмяна на bitcoin.

Австралия следи ситуацията внимателно

Австралийската централна банка следи внимателно ситуацията и признава, че технологията зад bitcoin има огромен потенциал за широка употреба във финансовия сектор и други части на икономиката.

Турция: "Важен елемент"

Дигиталните валути могат да допринесат за финансовата стабилност, ако са добре измислени, смята Мурат Чентинкайа, гуверньор на турската централна банка. Те обаче представляват нов риск пред централните банки, включително относно контрола им върху количеството пари в обращание и ценовата стабилност. Въпреки това те могат да бъдат важен елемент от икономиката без кеш, а самата технология може да бъде използвана, за да забърза преводите.

Централната банка на централните банки: Не можем да го игнорираме

Bank for International Settlements, позната като Централната банка на централните банки, казват, че политиците не могат повече да игнорират ръста на криптовалутите и скоро ще трябва да вземат решение дали има смисъл да пуснат свои дигитални валути.