Бумът на производството на батерии идва в Китай, Калифорния и, общо взето, навсякъде друга по света - и ще бъде по-голям от очакваното по-рано.

Пазарът ще нарасне до общо 942 гигавата до 2040 г., гласи нова прогноза на Bloomberg NEF. Този растеж ще привлече $1,2 трилиона в инвестиции. Основният двигател пък се оказва намаляващата цена на батериите. До 2030 г. цената ще намалее с още 52 процента, сочи още прогнозата

Но цената не е единственият фактор. Правителствата от Китай до Калифорния създават търсене, както и растящата популярност на електромобилите и соларната енергия.

"Разходите намаляха по-бързо от очакваното", казва Яио Секине, анализатор в BNEF.Възможностите, които по-евтините батерии дават, са неизброени - и ще променят изцяло редица индустрии, както и ще помогнат за създаването на технологии, с които да се справим с клматичните промени.

Електрическите автомобили вече са навсякъде. Евтините батерии отключват и възможностите, които слънцето ни дава, за чиста и евтина енергия.

Два пазара са във особено фокус. Китай ще бъде централен играч в бума. Калифорния пък предприе редица мерки през последните години, които директно и индиректно ще изискват повече батерии - включително законодателство, което изисква цялото електричество в щата да бъде от чисти източници до 2045.

"Запазването на електроенергията е следващата стъпка в еволюцията на добиването на ток от възобновяеми източници", казва Едуард Фенстър, председател на базираната в Сан Франциско Sunrun Inc. "Ако ще получаваме 100% от електроенергията си от възобновяеми източници, ще трябва да има къде да я запазваме".

Вторият живот на батериите за електромобили става сериозен бизнес

Вторият живот на батериите за електромобили става сериозен бизнес

Пазарът за рециклиране на акумулатори ще нарасне до $4.2 млрд. до 2025 г.