Втората употреба акумулатори от електромобили създават пазар, който ще расте до 4,2 милиарда долара до 2025 г., прогнозира Circular Storage Energy - базирана в Лондон изследователска и консултантска група.

"Има сериозен бизнес" в рециклираните батерии в областта на приложенията за съхранение на енергия, посочват анализаторите. Тъй като пазарите на електромобили и на системи за съхранение на енергия растат бързо, синергията между тях може да се окаже полезен инструмент за оптимизация на разходите, пише GreenTech.bg.

Според доклада на Circular Energy Storage, световният пазар на употребявани литиево-йонни батерии се очаква да достигне 1,3 милиарда долара тази година. Анализаторите твърдят, че в рамките на тази сума 1.1 млрд. долара биха могли да бъдат генерирани чрез възстановяването на материалите. Останалите пари ще се дойдат от сектора за ремонт, поправка и преработка.

Около 70% от пазара на батерии "втора ръка" ще са съсредоточени в Китай, където електромобилите бързо набират популярност. Докладът добавя, че Южна Корея - с дял от 16% - е вторият по големина играч на пазара.

Пазарът за рециклиране на батерии се очаква да нарасне до 3,5 млрд. долара, а пазарът на батерии втора употреба може да достигне 4,2 млрд. долара до 2025 г., твърдят анализаторите.

Макар че рециклирането на батерии е обичайно при преносимите устройства, при акумулаторите от електромобили то може да бъде отложено чрез приложения за "втори живот" - например използване в системи за съхранение на енергия.

Докладът посочва, че батериите от електромобили имат оптимални свойства за използване в системи за съхранение на енергия, като се имат предвид техният капацитет и оставащите им цикли на живот.