S&P 500, Nasdaq Composite и Dow Jones Industrial Average все още се намират недалеч от своите върхове, въпреки разпродажбите във вторник и сряда. Трите индекса записаха ръст от началото на 2021 г. между 14 и 18 процента, пише CNN.

Септември обаче е исторически най-лошият месец за акциите. След него идва октомври, който е познат с най-страшните пазарни сривове в историята - през 1929, 1987, 2008 и 2018 г. И, ако случайно не сте забелязали, инвеститорите определено имат от какво да се притесняват.

Повишеният брой заразени с Covid-19, притесненията относно растящия инфлационен натиск и как Фед ще отговори на него, хаосът в Афганистан - всички те заплашват да помрачат бичите настроения. Опасенията са, че акциите скоро могат да преминат през т. нар. корекция, или 10 процента спад спрямо постигнатия наскоро връх. Пазарите не са преминавали през такава от март 2020 г.

Новото притеснение на Уолстрийт: Пик на икономическия растеж

Новото притеснение на Уолстрийт: Пик на икономическия растеж

Вчера S&P 500 отчете най-лошия си ден от месец май насам

Забавяне на ръста на печалбите

Малко вероятно е делта вариантът да донесе същия разрушителен удар за икономиките, както се случи през март 2020 г., тъй като броят на имунизираните расте, а бизнесът не иска да затваря врати отново. Досегашният силен ръст на печалбите подпомогна ралито на пазарите, но има усещане, че той е достигнал своя връх през второто тримесечие на 2021 г. Разбира се, печалбите вероятно ще продължават да растат, но темпът ще се забави драматично през второто полугодие на тази година и през 2022 г. - особено ако Фед започне да затяга политиката си.

Но не залагайте на срив, подобен на този от март 2020. Стив Годард, основател и главен инвестиционен директор на The London Company, смята, че инвеститорите трябва да погледнат извън секторите, които растяха най-много по време на пандемията.

*Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционни решения

S&P 500 не е бил толкова спокоен от години. Плашещо ли е това?

S&P 500 не е бил толкова спокоен от години. Плашещо ли е това?

На какво се дължи тази липса на волатилност